utgave nr 11 2007

Garmin 525 ;Kvass småbåtsplotter

Publisert Sist oppdatert

Garmin 525


Kvass småbåtsplotter

Nye Garmin 525 i kombinasjon med det nye sjøkartsystemet er uten tvil markedets kvasseste småbåtplotter. Den har ”alt” og er enkel å bruke. Vi har testet den over tid, i hastigheter fra syv til 40 knop

.

TEKST OG FOTO: LARS H. LINÈN

Garmin fortsetter å imponere. Til tross for at produsenten allerede har et stort program med kartplottere i alle størrelser, kommer det hele tiden nye modeller. I våres ble det presentert flere nyheter med fargeskjermer på fire og fem tommer, og alle kan kombineres med ekkolodd. Samtlige er redesignet og har blant annet færre knapper.
I blant kan det være en fordel med mange knapper, for raskt å komme inn i menyer og aktivisere visse funksjoner Det krever at knappene har en logisk forklaring. I nye Garmin har man løst dette på en smart måte. Etter oppstart trykker man inn knappen ”Home” og kommer lett videre inn i systemet. Her får man ulike valg som oppnås med select-knappen, for eksempel vise sjøkart, stikke ut en rute, endre grunninnstillinger eller søke informasjon om havner, drivstoff osv. Med knappen ”Meny” kan man alltid gå tilbake eller ta seg inn til flere innstillinger. Ellers finnes to knapper for endring av zoomskala og en power-knapp. Med en kort trykk på sistnevnte reguleres belysning og endring av dag- og nattbildet. Når det gjelder belysning har nye Garmin 525 også en fotosensor som automatisk stiller inn den beste bakgrunnsbelysningen i forhold til omgivelsenes lysforhold.

Logisk menyvalg

Totalt har nye Garmin 525 bare åtte knapper å holde styr på, men det er tilstrekkelig, takket være logiske og tydelige forvalg som hele tiden dukker opp. Skal du for eksempel legge ut en waypoint; flyttes pekeren ut til den posisjon som du vil passere. Deretter trykker du på ”Select”, forvalget ”Navigér til” kommer frem med blå tekst og så bekreftes alt med ”Select” igjen. Nå markeres kursen til målet med en strek i organsje farge og i informasjonsruten i kartbildets overkant får man opp kursen i grader, distansen i sjømil og ankomsttid. En svært enkel prosedyre som bare tar noen sekunder. I det hele tatt har man lykkes i å skape et menysystem i denne plotteren som er klart overlegen det gamle, til tross for færre knapper. Totalt tok det ti minutter og litt lesing i instruksboken for å omstille seg fra det gamle til det nye systemet.

Selve festet er vribart med låsbart ratt. Plotteren er lett å ta med seg når man forlater båten. Kabelstammen har en kontakt med flere poler som krever en viss forsiktighet når man kobler den til bakstykket, så ingen pinner går i stykker.
Vi har testet Garmin 525, en av de beste i serien med en fem tommers VGA-display som inneholder over 4000 farger og har en oppløsning på 640 x 480 piksler. Kartbildets størrelse er fullt godkjent på denne fem tommers skjermen. Et mindre bilde ville vært tvilsomt, ikke minst om den skal deles med et ekkolodd. Kartbildet kan behandles på flere måter. Man kan velge mellom et helskjermbilde eller et bilde med infotekst i overkant. Man kan gå inn og endre utseende på bildet. Kartbildet kan til og med vris i tre ulike retninger. ”Nord opp”, ”Kurs opp”, ”Baug opp”. Oppdatering mot satellittene skjer en gang pr sekund, hvilket er fullt godkjent.

Avansert kartografi
Men det er ikke bare selve plotteren som imponerte oss, også Garmins nye kartografi som heter BlueChart g2 Vision. Her finnes satellittbilder over landområder, flyfoto over gjestehavner og tredimensjonale bilder både over og under vannflaten.

En spesiell finesse i denne nye kartografi heter ”Auto Guidance” eller ”automatisk veiledning”. Her får man hjelp med veien til nærmeste sjømerke, havn eller en valgt posisjon. Dette er perfekt for alle som ikke er kjent i et skjærgårdsområde som det kanskje er vanskelig å manøvrere i. Først stiller man inn hvor mye båten stikker under og over vann. Senere velger systemet beste vei til målet, dessverre ikke med hensyn til vind og sjø, men det kommer kanskje. Veien markeres i sjøkartet med en fiolett linje, og i informasjonsruten øverst på bildeskjermen får man opp distansen og ankomsttid til målet. Når man så nærmer seg for eksempel havnen, åpner man et flyfoto for å undersøke hvor gjestehavnene ligger. De fleste havner er innlagt i systemet, og de markeres i sjøkartet med et lite kamerasymbol. Noen har merkelig nok navn som ikke stemmer med virkeligheten.

Nye BlueChart g2 Vision inneholder også flybilder over landområder. Her kan man velge mellom ulike typer på sin skjerm, for eksempel satellittbilder over land og sjøkartbilder over vannområdene. Andre bilder som kan hentes frem på skjermen er for eksempel Mariners Eye View. Her får man opp veivalget i fugleperspektiv.

Dette er en svært interessant nyhet med et godt bilde, spennende kartografi og veldig lett å bruke. Med sitt format, sitt feste og den innebygde antennen, er den lett å plassere i de fleste båter. Den er lett å ta med hjem når man forlater båten. Garmin 525 med nye BlueChart g2 Vision er uten tvil markedets kvasseste småbåtplotter.

Bilde 1:
Nye Garmin 525 har færre knapper enn sine forgjengere, men er allikevel lettere å jobbe med på grunn av sitt nye menysystem. Her har vi lagt ut en waypoint og kursen markeres med en strek og faktiske tall i overkant. Kartbildet kan gjøres helt ”rent” med et tastetrykk.

Bilde 2:
Garmins nye sjøkart inneholder flybilder over visse havner. Via et lite kamerasymbol i sjøkartet i havnens nærhet åpner man opp bildene. Navnene på gjestehavnene varierer dog mot virkeligheten. Denne heter Kyrkvikens Båtklubb og ikke Herseby båtklubb.

Bilde 3:
En smart festebrakett er vribar og har et lås i bunnen. Løsner man den øvre splinten, er instrumenthuset lett å ta med seg hjem. Kontakten med flere poler krever en viss forsiktighet når man kobler den til bakstykket, så ingen pinner går i stykker.

Bilde 4:
En spesiell finesse i Garmins nye kartografi heter ”Auto Guidance” eller ”Automatisk veivisning”. Her får man hjelp med veien til nærmeste sjømerke, havn eller forvalgt posisjon. Her har vi fått en markering i fiolett fra båtklubben i Vaxholm.

Pluss
Smart feste
Lett å arbeide med
Tydelig display
Automatisk veivising
Flyfoto over havner
Finnes også i ekkoloddversjon

Minus
En del merkelige navn i sjøkartet.

Fakta om Garmin 525

Størrelse: 163x150x74 med merDisplay: VGA – fem tommerOppløsning: 480 x 640 pikslerDeksel: Støtsikker plast og helt vanntettStrøm: 10- 35 voltCa-pris 525: 8400 u/ekkolodd Mer informasjon:

www.garmin.no

Nye muligheter med mobilen


Båtfolkets nye


lokalsamfunn

Som første båtblad i verden lanserer Båtmagasinet båtfolkets eget nettsamfunn - på mobiltelefonen

.
AV AMUND RICH. LØKEN

Ta mobiltelefonen din, send SMS med kodeord HAVN til 1901 og du ønskes velkommen til et nettsamfunn der du kan hente ut i informasjon om den gjestehavnen du er i nærheten av, se båtfolkets egne bilder fra området, lese deres kommentarer og selv bidra med tekst og bilder. Norges 750 gjestehavner er lagt inn med koordinater og all annen kjerneinformasjon du trenger. Havna som er i nærheten av din posisjon kommer opp. Her kan du både hente informasjon, og selv bli en viktig bidragsyter i nettsamfunnet
Del erfaringer med andre
Dette er et interaktivt "mobile" nettsamfunn basert på mobiltelefonen, med aktivitet akkurat der du befinner deg, et sted du deler din informasjon og erfaringer med venner, bekjente, nabobåter eller alle som befinner seg i det samme geografiske området.

- Båtfolk er sosiale folk, og vi vil legge til rette for stadig mer informasjonsdeling og kontakt mellom folk som ferdes på sjøen, sier sjefredaktør hans Due i Båtmagasinet.

GPS-lignende teknologi
Søker du havn for kvelden, lurer du kanskje på hvor nærmeste gjestehavn er, kanskje søker du tips og råd hos båtfolk som har vært der før eller du vil vite litt om priser og plass. Denne typen informasjonssøk er mulig med såkalt ”posisjonering”, en GPS-lignende teknologi som kan brukes på nesten alle mobiltelefoner på markedet og sorterer informasjon etter nærhet med inntil 100 meters presisjon.

Mobiltelefonen blir båtmagasinets leseres nye ”GPS”, eller rettere sagt; et tillegg til GPS-en, fordi den byr på bilder, videoer, tanker og tips. Dette er en ypperlig anledning til å skaffe seg en elektronisk loggbok, både til egen nytte og for informasjonsdeling med andre.

Tjenesten er i sin spede begynnelse. Båtmagasinet har i utgangspunktet lagt ut viktig informasjon om Norges 750 gjestehavner, men det nye mobile båtsamfunnet vil utvikle seg hver eneste time, i takt med båtfolkets egen vilje til å dele hyggelig og viktig informasjon med andre. Ekte båtfolk snakker med hverandre. Mobiltelefonen er blitt en viktig fellesnevner i Båtmagasinets nye nettsamfunn.

Tjenesten er gratis, du betaler kun for datatrafikken i nettverket. Send SMS med kodeord HAVN til 1901 eller gå inn på internett og skriv: https:/havn.superlocal.com og du blir guidet videre inn i et moderne og sosialt båtsamfunn.