utgave nr 5 2011

Nyheter mai

Spennende utstyrsnyheter og nye båter

Publisert Sist oppdatert

Enklere vei til båtførerbeviset

Gunnar Ulseth mener har han funnet frem til den perfekte veien til Båtførerprøven.

Tekst: Lars Kristian Larsen Foto:Bjørn Hansen/Tidens krav

Norske båtskoler og Gunnar Ulseth har startet opp båtførerkurs i samarbeid med e-læringsfirmaet Braincraft. Måten kursene arrangeres på er ganske unik. Første del av kurset tar elevene selv via internett, før kurset fullføres på skolebenken. Ti dager før kurset får elevene tilsendt pensumbok og tilgang til øvingsoppgaver på nett. Ved å gjennomgå de ulike oppgavene på nett har elevene en god kunnskapsplattform før de så møter på kurs med instruktør.

-Ved å gjøre det på denne måten kan vi kutte ned antall kurstimer. Det er ikke alle som har mulighet for å delta på 30-timerskurs, sier forfatter og kursinstruktør Gunnar Ulseth. Han driver Kristiansund og omegn båtskole og har selv skrevet pensumboka ”På rett kurs”.

Unnagjort på 12 timer
Med Ulseths løsning må elevene møte tre kvelder på kurs. Totalt utgjør dette 12 timer på skolebenken. Timer som er unnagjort på ei helg. Kombinasjonen av nettlæring og instruktør tror Ulseth er den beste måten å tilegne seg kunnskapen på.

-Med et lærerstyrt kurs får vi snakket om tingene. Mange av elevene har lyst til å diskutere ting de er usikre på. Jeg tror dialogen mellom elever og instruktør er viktig, sier Ulseth.

En annen fordel med denne måten å ta båtførerkurs på er at instruktøren får tilgang til de besvarelsene som elevene har levert på nett før kurset startet. På den måten kjenner instruktøren til elevenes nivå, og kan gi et tilpasset undervisningsopplegg.

Les mer om kurset på www.koob.no
-----------------------------------------------

Ser i mørket

INFRARØD TEKNOLOGI: Amerikanske OcenView har lansert et nytt IR-kamera med to linser. Apollo 2Xi har et termisk kamera og et vanlig, men svært lyssterk kamera. Bildene fra begge kameraene kan vises samtidig på en todelt skjerm, eller på to ulike skjermer. Kameraet styres også fra skjermen ved hjelp av ei medfølgende trådløs mus. Det infrarøde kameraet kan roteres 360 grader rundt, tiltes opp og ned, og bildet kan zoomes digitalt til dobbel størrelse. www.nighboating.com

Inspirert av 70-tallet

Helly Hansen ville skape nostalgiske følelser hos båtfrelste. Færder-serien inneholder alt fra regntøy til skjørt. Klærne er gitt spesialbehandling for å få frem den slitte 70-tallslooken. Den gamle HH-logoen er også hentet frem.
www.hellyhansen.no

Vanntett og flytende

NORSK IMPORTØR: Bo Myrås i firmaet Keep all dry har startet import av vanntette skipssekker. Posene kommer i størrelsene 5, 15 og 30 liter, og er også flytende dersom de ikke overlastes. Bagene i armert PVC-materiale og koster fra 149 kroner. www.keepalldry.com

Båtshake som flyter

FIRE NYE MODELLER: Har du opplevd at båtshaka havner på sjøen og synker? Det problemet er i alle fall eliminert med den nye båtshaka fra Davis Instrument. Den flyter. Ellers kan vi nevne at båtshaka kommer i fire varianter. Enten som fast stang med 120 eller 180 centimeters lengde, eller som teleskopstang som kan utvides fra 100 til 240 cm. Største modell er hele 370 cm i fullt utslått lengde. www.marineshop.no

Ny svensk skjærgårdsjeep

KOMFORTABEL: Crescent Mickey 5,6 heter denne nye 18-fots skjærgårdsjeepen. Den har sentermontert styrekonsoll med en solid vindskjerm som gir ly for fører og en passasjer. Forut er den utstyrt med brede sittebenker på begge sider, og en solid trapp opp til ripa for ilandstigning. I standardutstyret inngår hydraulisk styring og fast tank på 90 liter. Båten er godkjent for motorer opp til 115 hk. Prisen vil trolig havne på drøyt 200 000 kroner med 100 hk Yamaha.

FAKTA Crescent Mickey 5,6

CE-kategori: C
Lengde i meter: 5,60
Bredde i meter: 2,24
Maks motor i hk: 115
Maks antall personer: 6
Drivstoff i liter: 90
www.crescent-boats.se

Støm fra sola

REN ENERGI: Denne solcelleladeren kan du bruke til å lade opp det meste av små elektroniske apparater som mobiltelefon og mp3-spillere. Laderen, som også kan brukes som iPhone-etui, har en indikator med fire blå lysdioder som viser hvor mye strøm det er igjen på enheten. Laderen kommer med seks ulike adaptere for å kunne brukes med de vanligste mobiler, samt apparater med mini-USB.
Du får også med en kabel for å lade ”ekstrabatteriet” fra en PC. Laderen koster kr 378 på www.qac.no

Tørre madrasser

SYNTETISK: Kondens under båtmadrassene i lugaren er et velkjent problem, som nå skal nå være løst, i følge firmaet HAKS. De selger Airmax undermadrasser i tredimensjonal nettingkjerne i nylon. Den syntetiske undermadrassen gjør at luft kommer inn under madrassen og fuktigheten blir drevet ut. Airmax er én meter bred og 15 mm tykk. Kr 295 pr. løpemeter. www.haks.no

Romslig daycruiser

Jeanneau har det nordiske markedet i kikkerten med sin nye Cap Camerat 7.5 DC, en 24-foter med gode overnattingsmuligheter. I tillegg til dobbelt køye foran er det plassert en enkel køye i en liten stikklugar midtskips. Den har separat toalettrom med vanntoalett. På babord side ved førerplassen er det installert et lite pantry med gassbluss, vask og en stor kjøleskuff.
Båten har en stor dobbel stol på førerplass. Resten av uteplassen er fylt med en stor u-sofa som enkelt kan forvandles til solseng.
Cap Camerat 7.5 leveres også i en WA-versjon.

Fakta: Jeanneau Cap Camerat 7.5 DC

Lengde i meter: 7.5
Bredde i meter: 2.24
Vekt i kg: 900
Antall personer: 8
Antall køyer: 3
Motor: 150-300 hk (utenbords)
Pris standard båt i kr: 545.000 (150 hk)
www.fritid-senteret.no

God plass rundt

Ocean Master lanserer i disse dager en ny walkarounder, bygget på det samme skroget som 570 DC. Dette er en romslig 19-foter, med en god bredde på 2.5 meter. Med riktig motor, 115 hester, vil den i følge produsenten være lettplanende og ha en toppfart på 34 knop. 570 WA har en liten lugar under styrekonsollen. Båten vil i følge produsenten bli priset til i underkant av 300.000 kroner.

Fakta: OceanMaster 570 WA

Lengde i meter: 5.70
Bredde i meter: 2.50
Dyptgående i meter: 0.76
Vekt i kg: 900
Antall personer: 6
Antall køyer: 4
Motor i hk: 70-140
www.fritid-senteret.no

Luksusfisker

Jeanneau har hatt stor suksess med sin Mary Fischer-serie, mellomstore speedsjarker. Nå kommer nye båter i serien. Mary Fischer IB8 og IB 10 er atskillig større og mer luksuriøs utgaver i serien. Båtene har godt med soveplass og er utstyrt for den hyggelige familieferien. I tillegg til en romslig kapteinlugar foran er det også et romslig soverom med to køyer på babord side.

Fakta: Jeanneau Mary Fischer IB 8

Lengde i meter: 8.56
Bredde i meter: 3.00
Dyptgående i meter: 0.76
Vekt i kg: 900
Antall personer: 8
Antall køyer: 4
Motor: Diesel innenbords
www.fritid-senteret.no

Bildet

STOR: Jeanneaus Mary Fischer-serie har gjort suksess i det voksende marked for speedsjarker. Nå kommer to store og langt mer utstyrte båter i serien. Mary Fischer 8 og 10.

Nå også med én motor

Jeanneau NC 11, en 36 fots cabincruiser som ble kåret til Årets Båt i Europa 2011, er klar for levering også med en single Volvo Penta D6 330 hk. Hardtop-båten er hittil levert med en dobbel Volvo penta D3 installasjon, med 2x 300 hestekrefter. Båten er spesialdesignet for nordiske forhold og henvender seg til familien på tur. Med to motorer er prisen rundt to millioner kroner, pris med enkel installasjon er i skrivende stund ikke fastsatt.
NC er forkortelsen for New consept. Selv med store innvendige rom er dette en walk around-båt med en asymmetrisk dollbordløsning. Båten fikk prisen som Årets båt på grunn av mye nytenking. Den er sporty og har et lyst design og dekker det behovet en moderne familie har til sjølivet, hvor ikke minst det sosial miljøet og mulighetene til mye friskluft er tilstede.


Fakta: Jeanneau NC 11

Lengde i meter: 10.85
Bredde i meter: 3.73
Dyptgående i meter: 0.50
Vekt i kg: 6000
Antall personer: 8
Antall lugarer: 2
Motor: Volvo penta D6 330
Drivstoff i liter: 700
Vann i liter: 250
Alt: Volvo Penta D3 200 x 2
www.heitmannmarin.no


3 doble lugarer

Bavaria fortsetter lanseringer av nye båter i sin sport-serie. Denne våren er det Bavaria Sport 43 som står for tur, en familiebåt med tre doble lugarer, to bad, separat dusj, en stor salong og praktisk bysse som standard.
Også i denne Bavariaen er det lagt vekt på det sosiale miljøet i salongen ved førerplassen. Båten har et stort førersete med fire sitteplasser i fartsretningen. Her finner vi en stor u-sofa og wetbar med vask, kjøleskap og grill. Med sin store badeplattform måter båten 14.99 meter og har en bredde på 4,41 meter. Også denne utgaven er designet av BMW Group DesignworksUSA i tett samarbeid med Bavaria i Tyskland.
www.lundebat-motor.no


FAKTA: BAVARIA SPORT 43 HT

CE-klasse: B
Lengde i meter: 13.22
Bredde i meter: 4.41
Dyptgående i meter: 0.75
Vekt i kg: 11950
Antall personer: 12
Antall lugarer: 2
Motor: 740-870 hk
Drivstoff i liter: 700
Vann i liter: 250
Alt: Volvo Penta D3 200 x 2
Pris i kroner: Fra 2.928.900
www.motorboat.no