utgave nr 8 2003

Test: Sunseeker 35 Portofino

Publisert Sist oppdatert

Med yacht-følelse

Sunseeker er nærmere røttene enn på lenge. 35-foteren Portofino er den minste båten den engelske storprodusenten har lansert på mange år. Hvorfor, er egen sak. At den er blitt vellykket, er en sikker sak. Og at norske båter la grunnlaget for Sunseekers suksess, er så sin sak - for 35 Portofino er Sunseeker - i rikt mon.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Sunseeker ble grunnlagt i 1969, under navnet Poole Powerboats. Den gang var Norge et av de betydeligste båtproduserende land i verden, og Fjord raget høyt blant de store. Poole Powerboats var den engelske importøren av danske Coronet, norske Windy og Draco. Raskt etablerte de seg også som en betydelig distributør av Volvo Pentas produkter. Brødrene John og Robert Braithwaite, som startet det hele og som fortsatt er aktive eiere, så raskt en nisje i markedet for mindre sportsbåter. Under London Boat Show i 1972 kunne derfor Braithwaite-brødrene presentere sine egne produkter, med et designmessig slektskap til sine norske konkurrenter. En solseng på akterdekket banet veien til nye markeder rundt Middelhavet. Sunseeker ble navnet på båtene, og målet for kundene.
I de 35 årene som er gått siden starten, har Sunseekers utvikling vært rivende. Og drivende for nye rekorder i størrelse og design. Spor etter norske designtradisjoner er det ikke lenger lett å se i en Predator eller en Camargue. Og grensene mellom verftsdrift og serieproduksjon av fritidsbåter har Sunseeker forlengst redefinert når 150-foteren på tegnebrettet sprøytes i formene.
Så oppdaget Sunseeker at det fantes hull i markedet. De såkalte innstegsbåtene var blitt forsømt i kampen om å bygge "bigger, better and faster". Tidlig januar 2003 sto derfor en ny 35-foter ferdig, oppkalt etter den lille, vakre byen på den Liguriske halvøy i Italia. Og båten har mye til felles med stedet: Liten, kantete, luksuriøs – og dyr.

Sjøegenskaper

Under testturen utenfor Poole i Syd-England viste værforholdene seg fra sin beste side med slake dønninger og solskinn. Med to Volvo Penta KAD 300 motorer som yter 285 hk hver, når båten en toppfart på 39 knop. Ingenting å utsette på farten siden båten veier 8,5 tonn tørr. Den tunge båten med skarp V-bunn beveger seg mykt og komfortabelt i sjøen, og går relativt stabilt selv med nøytrale trimplan. Ved hjelp av mindre korrigeringer er dette som å kjøre tog. Utsynet fra førerplassen beholdes i alle fartsområder, selv om båten har en moderat planingsterskel. De store kraftressursene bidrar til at båten raskt skyter opp i plan, er responsvillig og sporty å kjøre. Finmanøvrering med to drev, elektroniske spaker og baugpropell er og blir en lek. Kort og godt vellykket!

Førerplass

Det ligger et imponerende formarbeid bak Sunseeker 35 Portofino. Vinkler og kanter preger designet, og kanter har aldri vært billige å fremstille, når former og plugger skal bygges vrangt og rett. Førerposisjonen er i hovedsak veldisponert og fungerer tilfredsstillende, kun med noen mindre svakheter. Den er fornuftigvis plassert på styrbord side hvor føreren kan anbringe baken på et komfortabelt sete med oppvippbar frontpute. Kjørestillingen er gunstig, særlig når man står, men sittende kommer man litt for høyt i forhold til rattet. Standardversjonen av setet kan dessverre ikke justeres i høyde- eller lengderetning. Om man har beinlengde tilpasset førerplassen, kan man glede seg over en fothviler i rustfritt stål som gir god støtte til beina.
Det ergonomiske forholdet mellom motorkontroll, knapper for trimflaps og styrespaken for baugpropellen, er forbilledlig. Justerbart ratt er ekstrautstyr, men bør havne høyt på prioriteringslisten. Konsollen har rikelig ekstraplass for ettermontering av navigasjonsutstyr, kompasset er plassert i siktretningen og motorinstrumentering lett synlig. Båten har VHF som standard. Under gange gir vindskjermen, med bastante rammer i rustfritt stål, god beskyttelse i alle hastigheter. Koppholdere er alltid en praktisk detalj, og ved førerplassen finnes en godt drenert variant, mens holderne ved L-sofaen på babord side er i grunneste laget til å holde forfriskningene på plass. Ved sofaen er det også tre gode griperekker og et kartbord tilpasset nordiske båtsportkart.

Uteplass

Sunseeker 35 Portofino er en stor sportscruiser med åpen utplass. Forholdene for solslikking er vel tilrettelagt, med et rikelig antall sitte- og liggeplasser. Bak førerposisjonen er det anlagt en liten wet-bar med vask og varmt og kaldt vann. I den samme benkmodulen fins det drenert en is -eller alternativt kjøleboks. Både i benken og i et skap på skottet lenger akter er det god og oversiktlig tilgang til sikringer og hovedstrømbrytere. På det samme skottet er det montert betjeningspunkt for den manuelle lensepumpen. Selv om denne typen lenseanordning hører inn under kategorien formaliteter, så er det vår oppfatning at den burde vært plassert høyere slik at den blir lettere å betjene i nødens stund. En liten port fører ut på badeplattformen, hvor det er innfelt hånddusj med varmt og kaldt vann, og under en luke i plattformen finner man lettvint badestigen. Fenderne er praktisk plassert bak en stor luke i akterspeilet, hvor det også er rom for tauverk og eventuelt en redningsflåte. Om man ønsker å montere daviter, er det laget utsparinger for montering av slike. På babord side er det montert lett tilgjengelig en kontakt for landstrøm.
Båten har seks solide kryssholt og et rikelig antall solide griperekker og pulpit. Dollbordet har god bredde, men adkomsten ned på badeplattformen på babord side er ikke den beste. Her har funksjonaliteten måttet vike for estetikken. Til en 35 foter å være, er fordekket ganske enormt, med plass for store puter som kan festes i skinner. I baugen finner vi en stor dreggkasse, og ankerspill med anker forut er standard. Pulpit med åpning i baugen, på foretrukkent nordisk vis, er valgfri standardløsning.
To skikkelige vindusviskere holder rutene frie for sjøsprøyt når den en sjelden gang finner veien over dekk, og over uteplassen brer det seg en solid targabøyle, med god plass for montering av diverse utstyr. Lanterneføringen er forskriftsmessig, men topplanternene synes å være noe dårlig skjermet og kan gi sjenerende reflekser.
Lengst akter på uteplassen finner vi U-sofaen med plass for fem personer rundt bordet, som etter vår oppfatning savner en klaff for å gi tilstrekkelig spiseplass. Dette kan imidlertid fåes som ekstrautstyr. I benkene fant vi store stuerom, hvorav ett var drenert og kan brukes som isboks. Rett over drivstofftanken er det et lite rom med tilgang til drivstoffavstengningen.

Under dekk

Sol og sommer er viktige elementer i konseptet som ligger til grunn for Sunseeker 35 Portofino. Men muligheten til å trekke seg tilbake under dekk når kvelden kommer, eller solen svikter, er også vel ivaretatt i denne båten. Fasilitetene under dekk består av en romslig salong, senterlugar, hovedlugar forut, bysse og toalettrom. Via en buet skyveluke fører en bred trapp ned i salongen. På styrbord side er det anlagt en u-sofa hvor det er plass til fire-fem personer. Bordet bør utstyres med en ekstra klaff om man skal kunne gjennomføre et måltid her. En slik klaff er tilgjengelig ekstrautstyr. Innredningen er i stor grad utført i lyst treverk med nydelig finish. Polstringen av skott og tak er svært forseggjort. Den naturlige belysningen ivaretas av tre koøyer som kan åpnes, som alle har myggnett. I tillegg er det en halvmåneformet lufteluke ved nedgangen. I skottet ved salongen er det felt inn et gedigent hovedpanel for hovedsikringer, forbrukere og generatorkontroll. Hele elleve spoter med dimmefunksjon lyser opp salongen.
Byssekroken på babord side av salongen har et kulinarisk potensial langt utover tillaging av en blings på fjøla. Arbeidshøyden ved benken er anstendige 92 cm, og den gir rom for god skapplass, en dyp stålvask med skikkelig armatur og standard gasskomfyr, men en elektrisk variant er også tilgjengelig for den som ønsker det, foruten en Panasonic mikroovn. Videre finnes et 65 liters kjøleskap med en liten fryseboks. Nødtørftigheter som strømuttak til kaffetrakter og separat søppeldunk er også på plass. Foruten en trivelig tilleggsutrustning i form av en flatscreen-tv i overskapet...
Hovedlugaren i baugen har en flott, romslig køye som er skråstilt. Skjønt lugaren er litt trang, og skapplass er det etter vår mening et underskudd på her inne. For øvrig er det lite å bemerke: Takluke som åpnes i akterkant, to velplasserte leselamper, fire spoter og to små lesespoter i tillegg, to koøyer som kan åpnes og strømuttak.
Personlig oppfatter vi stikklugaren, som entres via en dør rett aktenfor byssa, som langt romsligere og triveligere enn lugaren forut. Her er det større skapplass (med lys i), en liten sittebenk og ståhøyde for folk godt over 1,76 rett innenfor døren. Lugaren er belyst i rikelig mon av fem spoter pluss fire spoter i selve køyeavdelingen, samt to leselamper. Løsningen med to romslige enkeltkøyer gjør lugaren egnet for barn eller gjester.

Toalett

Det er alltid trivelig å møte dagen i et lekkert toalettrom. I så henseende innfrir 35 Portofino forventningene, med spenstig design og funksjonelle og romslige løsninger. Oppunder dekk er det to plassrike skap, en persienne som kan senkes ned foran koøyet samt strømuttak. Belysningen er ivaretatt av to spoter i taket - men hvorfor i all verden finnes det kun ett tannkrus her?

Fart/støy

Målingene ble utført med tre mann ombord, full dieseltank og halv vanntank. Støyverdiene er innenfor akseptable grenser, selv om støyen ved toppturtall nærmer seg smertegrensen. Båten faller ut av plan ved ca 2500 omdreininger og 20 knop.

Omdr./min.Fart i knopStøy i dbA
39503985,5
34003382
290027,382
240018,381
190010,381,5
14008,3 71,6
6004,2-

Motor/teknisk

Den daglige adkomsten til motorrommet går via en relativt liten luke, som holdes elegant oppe av to kraftige gassdempere. For større operasjoner kan flere lemmer i dekket løftes vekk for bedre adkomst. Vi savnet et ekstra trinn som ville gjort det enklere å ta seg opp av motorrommet. 35 Portofino tilbys kun med to Volvo Penta KAD 300 - som opptar det meste av plassen. Man har noenlunde tilgang til peilepinnene og øvrige ettersynspunkter, men det er trangt om saligheten forøvrig. Til sammen fire batterier er plassert mot skrogsidene på hver side. De tekniske installasjonene er nøyaktig organisert og installert. Tankene er montert i forkant av motorrommet.

Data: Sunseeker 35 Portofino

Lengde:11,60 m.
Bredde:3,24 m.
Vekt:8,5 tonn
Ferskvann:250 liter
Drivstoff:800 liter
Motoralternativer:Volvo Penta KAD 300
CE-kategori:B
Antall personer:8
Pris standard båt:Kr. 2.500.000,-
Importør:Sunseeker Norway, postboks 454, 1323 Høvik, tlf. 66 79 12 25, Internett: www.sunseeker.no

Konklusjon

Vi innrømmer villig at Sunseeker 35 Portofino er så luksuriøs og velutstyrt selv i standardversjon at bare tanken på den kan sette et gjennomsnittlig båtbudsjett på harde prøver. Ikke desto mindre er det en meget gjennomarbeidet av høy kvalitet. Foruten en flott uteplass har den også betydelig bokomfort og fremstår som en meget stor 35 foter med "yacht-følelse".