utgave nr 12 2004

Prøvekjørt: Northstar 220 CD

Publisert Sist oppdatert

Prøvekjørt: Northstar 220 CD

Italiensk for begynnere

Navnet antyder at båten er amerikansk. Den er tegnet av en finne, produsert i Tyrkia for Northstar Marine i Italia. Nå er den i Norge. Bør vi være glade for det?

TEKST: JAN HARRY SVENDSEN

Det finnes snart like mange daycruisere på markedet som det finnes bølger i oslofjorden. Derfor blir det en tøff oppgave for Northstar 220 CD å komme inn på markedet. Båten er svært tradisjonell i sin oppbygning, men fordi det både er et eget toalettrom og bysse under dekk har Northstar måttet bygge i høyden.

Få holdepunkter

Dette har selvsagt sin pris. Ikke minst praktisk. Derfor er båten også utstyrt med dollbord. De forenkler ombordstigningen, men fortsatt må du være beredt på å løfte beina høyt for å komme om bord. Likevel er ikke dollbord noen ideell løsning på båter som dette, og spesielt ikke når utførelsen er som på denne båten. Verst er sikkerhetsaspektet. Dollbordene er smale, og fordi båtens skrogsider er svært høye må du bruke akterbenken som "trappetrinn" for å komme opp på dollbordet. Uten noen form for griperekker før du kommer frem til vindskjermen sier det seg selv at det å bevege seg her er forbundet med en viss risiko enten du gjør det til sjøs eller ved brygga. En bedre, og sikrere, løsning ville ha vært en gjennomgang gjennom båtens vindskjerm.

Tradisjonell uteplass

Plassmessig er heller ikke dollbord en fordel. Bredden på tilgjengelig uteplass minskes, og selv om den er relativt god i båten kunne vi ønsket oss mer. Spesielt siden akterbenken er utformet slik at man ved å legge i en ekstra plate foran akterbenken får en slags solseng. Likevel blir den så smal at man må ligge på tvers, og da har bredden en stor betydning.
Utover dette byr selve uteplassen byr på løsninger vi er vant til fra daycruisere. To enkeltseter finnes for navigatør og kaptein. Fra importørhold får vi opplyst at de svært enkle setene som var montert i testbåten blir byttet ut med nye og bedre seter. Blant annet skal polstringen forbedres og det skal bli en mulighet for å vippe opp sitteputen slik at du kan stå og kjøre.

Forstyrrende vindskjerm

Førerplassen er velordnet, med oversiktlig bryterplassering. Instrumentene sitter fornuftig plassert, og under en låsbar pleksiglassplate er det plass for kart. Kjørestillingen er god, men sikten fra førerplass burde vært bedre. I designets navn har nemlig italienerne spesifisert båten med en vindskjerm som er buet i overkant. Selvsagt havner buen i samme høyde som øynene dine, med det som resultat at synsinntrykket forvrenges. Når Northstar i tillegg har sørget for å grønntone glasset blir løsningen langt fra ideell.

Bysse under dekk

Under dekk finnes en U-sofa med utfyllingsputer slik at den kan bygges ut til å bli en soveplass for to. Et lite bord er dessuten plassert her. For lufting kan koøyene i skrogsiden åpnes, og det er en liten luke i taket. To downlights i taket sørger for lys i lugaren. Byssa har en god arbeidshøyde, men ikke spesielt mye benkeplass. I tillegg til en vask med et enkelt blandebatteri med kaldt vann finnes det kokemuligheter og et rack plassert opp mot skrogsiden gir sikker oppbevaring av dekketøy. Dessverre er det ikke noen oppbevaringsmuligheter for gryter eller kjøkkenredskaper. Derimot finnes et kjøleskap integrert i byssa. En slingrekant savner vi, i tillegg til lys over byssebenken.

Pumpetoalett

Toalettrommet er enkelt og inneholder et pumpetoalett. Det er et lite lys i taket, og eventuell lufting skjer ved å åpne et koøye i skrogsiden. Det er verken vask eller hyller til lagring her inne. Derimot er hovedbryteren til ankervinsjen plassert på skottet i toalettrommet. En svært god løsning er inspeksjonslukene som gir god adgang til det tekniske på førerplassen.

Fiskekum under akterbenken

Northstar 220 CD har åpen pulpit og ankervinsj som standard. På fordekket er det et stort dreggrom, i tillegg til to kryssholt. Kryssholt finnes også montert på dollbordet og akter. Akter er det i tillegg en liten badeplattform, med en enkel teleskopstige som ligger under et lokk på badeplattformen og en dusj med kaldt vann. En liten grind til babord gjør adkomsten enkel, men du må likevel klatre over akterbenken for å komme deg ut på plattformen.
Sportsfiskeren vil like fiskekummene på hver side under akterbenken. I tillegg finnes det stuverom under putene i V-sofaen og i dørken ute. Alt i alt har båten brukbart med stuverom, selv om noen av rommene er litt grunne. Midt i akterbenken er det et rom hvor du finner hovedstrømsbryteren, batteri og motorens oljetank. Det integrerte rommet i skrogsiden foran navigatørens plass er utelukkende forbeholdt gassflasken som driver blusset i byssa. Plasseringen er smart, og øker sikkerheten ved gasslekkasjer. Rommet er i tillegg brannsikkert, og koblingene er klare.

Moderat V

Northstar 220 CD er slett ikke noen sportsbåt. Kjøreegenskapene er sedate, men trygge og forutsigbare. Med en 150 hesters utenbordsmotor oppnår du en hyggelig marsjfart, og fordi båten har en relativt moderat V-bunnsvinke planer den raskt. Ulempen er en litt hard gange. Northstar har utstyrt båten med Sea-Star hydraulisk styring som standard utstyr.

Tekniske data

Lengde: 6,64 meter
Bredde: 2,49 meter
Vekt: 1.350 kg
Bensintank: 280 liter
Vann: 45 liter
Septik: 45 liter
Antall personer: 8
Maks. motor: 230 Hk
CE-kategori: B
Pris m. 150 Hk to-takt Mercury:361.920 kroner
Importør: Holmenmarine, 1394 Nesbru, Tlf: 66 84 55 00