utgave nr 6 2007

Test: Minor 27 Range og Nordstar 26 Patrol

Publisert Sist oppdatert

Test: Minor 27 Range og Nordstar 26 Patrol


Styrhuskomfort


Den populære Targa 27 (testet i Båtmagasinet nr. 11/2005) har fått to interessante konkurrenter i Minor 27 Range og Nordstar 26 Patrol. Samtlige er allværsbåter med store laste- og dekksflater og store dieselmotorer. Men her er også komfort med køyeplasser, toalett og bysse.


Tekst: Lars H. Lindén
Foto: Lars H. Lindén og Elias Johansson.
Når finske Botnia Marin skapte sin Targa-modell på midten av 80-tallet, fikk vi en ny båttype. Det var opphavet til det vi i dag populært kaller "skjærgårdsjeep". En bruksbåt med komfort som konkurrerte skarpt med den tidens cabincruisere og salongbåter. Her fikk man den perfekte allværsbåten, den stødige "lastebåten" og den komfortable familiebåten som en pakkeløsning. Disse båtene gjorde at man kunne forlenge båtsesongen uten å være plaget med mye regnvær og kjølige dager.
Begge de to nye båtene i testen vår er konkurrenter til Targas 27-foter, og alle er produsert i Finland. Minor 27 har vært på markedet noen år med modellbetegnelsen WA (Walk Around). Den har gjennomgått en ansiktsløftning og omorganisering og har nå modellbetegnelsen Range. I første rekke har man bygget om ruffen forut der man har bygget et separat toalettrom. Minor 27 leveres nå med både strak aksel og drev, og det er drevløsningen vi har testet.
Nordstar 26 Patrol er ny og etterfølger den første modellen som heter Nordstar 24. 26 Patrol er større i alle henseende, og fremfor alt har man nå bygget separat toalettrom, et planere akterdekk og mulighet for å sette inn større motorer.
Store dekksflater
Til tross for forskjellige modellbetegnelser (26 og 27) har begge testbåtene nesten identiske utvendige mål og en vekt på ca. 3.000 kg. Begge har midtmontert styrhus og gangveier rundt hele båten.
På Minor 27 ligger dekksflatene i samme plan og dollbordene har en bredde på 30 cm. Akterdekkene har et flateinnhold på mellom 3,5 og 4 kvadratmeter som igjen fortsetter ut i store badeplattformer.
I den forreste lugardelen ligger båtenes hovedkøyer og separate toalettrom. Begge båtene har et styrhus med U-sofa akterover, førerplass til styrbord og bysse til babord. U-sofaene kan benyttes som reservekøyer.
Begge båtene har skikkelige skyvedører på hver side av styrhuset og med en hyggelig bredde på døråpningen. På varme sommerdager får man god ventilasjon gjennom skyvedørene og taklukene. Sidedørene er også veldig praktiske når man skal legge til og fortøye, spesielt når man er alene om bord og legger til med styrbord side der styreposisjonen er.
Motorrommene er gjort ekstra store for å ha plass til en sekssylindret dieselmotor på opp til 370 hk. Våre testbåter var utstyrt med Volvo Pentas 4-sylindrede D4 dieselmotor på 260 hestekrefter, en motor som er mer enn tilstrekkelig for disse båtene og som gjør at det blir meget god plass i motorrommet til service og reparasjoner. Denne motorstyrken bringer båtene opp i ca. 35 knop. Mellom 25 og 28 knop har man den beste marsjfarten og i tillegg det mest gunstige drivstofforbruket på ca. 1,1 liter pr. nautisk mil. Velger man en større dieselmotor, for eksempel Volvo Pentas D6 på 350 hk, vil toppfarten ligge på rett over 40 knop.
Begge båtene er utstyrt med defrosteraggregat som også benytter kjølevannsvarme fra motorene. Hvis man kombinerer dette med et varmluftsaggregat av typen Eberspächer/Webasto på rundt 2.000 watt, har man en herlig komfort innendørs selv om utetemperaturen skulle krype ned mot null grader eller lavere.
Tyngde gir komfort
Vi testet Minor 27 og Nordstar 26 i to dager i slutten av november i fjor, og kjørte dem både i skjermet skjærgård og i havet. To dager tidligere gjorde vi en lignende test med styrhusbåter på rundt 6,5 meter (Båtmagasinet nr. 4/2007) som hadde omtrent halve deplasementet på mellom 1.500 og 1.800 kg. Forskjellen i kjørekomfort i litt grovere sjø var enorm. Med de lettere båtene måtte vi slå av farten til maks 10 knop, mens man med de større båtene som vi her har testet kan ligge på 18-20 knop i én meter sjø uten problemer. Minst støy under gange var det i Minor 27, og det skyldes ikke bare motorromsisoleringen, men også at det var mindre støy fra skroget når forskipet landet i bølgedalene.
Konklusjonen er at dette er to meget komfortable båter. Nordstar 26 har en noe høyere pris med samme motor og et noe spissere skrog som passer meget godt til høye hastigheter. Men Minor 27 har noen plusser som veier enda tyngre. Dekksflatene ligger på samme plan og har en gedigen innredning som formodentlig er resultatet av flere års produksjon og utvikling av denne modellen. Sist, men ikke minst, må vi gi Minor 27 ekstra honnør for det behagelige støynivået ved marsjfart. Dette er uten tvil en av de mest støysvake styrhusbåter vi noen gang har testet.
Minor 27 Ranger - støysvak og velbygget
Sarins Båtar i finske Karleby har en meget lang erfaring med bygging av arbeidsbåter i størrelsen mellom 20 og 40 fot, noe vi merker godt på Minor 27 Range. Det er i det store og det hele en meget velbygget båt, både innvendig og utvendig. Vi klarte rett og slett ikke finne en eneste svak detalj. Et sikkert tegn på en velbygget båt er støynivået om bord. I alle fartsområder opp til 30 knop i skjermet skjærgårdsmiljø og opp til 20 knop i mer ruskete havsjø, er den stille som en mus. Båten hadde tidligere modellbetegnelsen WA, men har nå skiftet til Range på grunn av noen detaljer som er forandret på 2007-modellen. Man har blant annet flyttet skottet i lugaren forut ca. 40 cm og får dermed et atskillig større volum i denne delen av båten. Det har også medført at man har fått plass til et separat toalettrom med wc og septiktank på styrbord side.
I lugaren forut ligger båtens hovedkøyer. På babord side ligger en lang køye på hele 370 cm. der to personer kan ligge. Mot midten kan man lage en køye på ca. 180 cm. lengde med en ileggsplate og ekstra madrass. Sovekomforten er enkel, men godkjent. Vi gir pluss for ekstra god ståhøyde i sovelugaren. Toalettrommet har noe lavere ståhøyde, men komforten for øvrig er bra. Her er en liten vask, speil og lufteventil til å åpne.
En stødig trapp leder opp til et lyst og elegant styrhus med U-sofa akterut og to komfortable stoler ved fører- og passasjerplass. Disse kan svinges rundt slik at de sammen med U-sofaen danner en større sittegruppe. U-sofaen kan bygges om til en reservekøye, og under hver del av sofaen finnes store stuverom. I tillegg har men et stort stuverom under førerstolen som kan skyves fram ca. 30 cm. Den fremste delen av styrhuset har en stor teakbenk fra styrbord til babord som fungerer enten som en romslig arbeidsbenk eller som kartbord. En del av denne benken felles opp når man skal ned til lugaren forut og en annen del vippes opp når man skal ha tilgang til bysseløsningen som har en Wallas kokeplate og en vask.
Førerplassen har et justerbart ratt og bare de aller mest nødvendige reguleringer og brytere finnes her. Resten av bryterne og instrumentene har man montert i en stor boks oppunder taket hvilket vi synes er en smart løsning. Over førerplassen er det en takluke med åpning på 78 cm x 124 cm. Som ekstrautstyr til takluken kan man få et visir, eller vindavviser om man vil. Takluken og sidedørene gir en meget god ventilasjon på varme sommerdager. Hele styrhuset har store vinduer som gir god sikt i alle retninger. Vi gir også pluss for solide håndrekker i hele styrhuset samt en kraftig varmeapparat/defroster på hele 10 kW som holder vinduene klare under alle forhold.
Utvendig har Minor 27 brede dollbord som går fra 30 cm. bredde og oppover. Det er lett å gå rundt hele båten og det at alle flater ligger i samme plan på dekket ute synes vi er en stor fordel. Plassen på fordekket begrenses noe av det store overbygget til lugaren under dekk, men så har man til gjengjeld et meget stort og praktisk akterdekk på ca. fire kvadratmeter. Regner vi med håndrekkene på dollbordet, er den innvendig høyden på rekkene 88 cm. En elegant detalj er klappbenken i akterkant av styrhuset. Her sitter man nesten helt beskyttet under styrhustakets utspring og de forlengede sideveggene på styrhuset.
Som nevnt innledningsvis fikk vi en meget behagelig reise med denne båten i all slags sjø. Toppfarten stopper like under 35 knop, og den beste marsjfarten opplevde vi å ligge mellom 25 og 28 knop. Siket er fullt ut godkjent i hele planingsområdet - også når man sitter. Båten er utstyrt med trimplan, men går så stødig at vi sjelden hadde behov for å bruke dem. Prikken over i-en er støynivået. Dette er uten tvil en av de aller mest støysvake båtene vi har testet noen gang.

Pluss:
+ lavt støynivå
+ dekksflater i samme nivå
+ stor takluke
+ ståhøyde i lugaren forut
+ sitteplassen ute i akterkant av styrhuset
+ elegant førerplass

Minus:
- gass/girspak trangt plassert

(133)UTSIKT: U-sofaen i den aktre delen av førerhuset på Minor 27 er noe forhøyet, og dette gir en meget god utsikt for passasjerene.

(135) DET NØDVENDIGSTE: Rundt rattet har man bare samlet de mest nødvendige brytere og reguleringer. Alle instrumentene er montert i en egen boks under taket.

(138)EKSTRAUTSTYR: Wallas kokeapparat og oppvaskbenk finnes som ekstrautstyr til Minor 27.

(142) STØRRE PLASS: Ved å flytte skottet forut i lugaren ca. 40 cm. får man i tillegg til større lugar også plass til separat toalettrom.

(137) STUVEROM: Et par smarte stuverom finner vi i akterdekket, og begge kan løftes opp slik som dette.

(120) KOMBI: Enkel dørstopper/lås og "ventilasjonsklaff" til sidedørene.

(124) SKYVES: Hele førersetet kan skyves fram, og under finnes et stort stuverom.

Nordstar 26 Patrol - Styrhus for "høyhastighet"
Finske Linex har på kort tid bygget opp et helt nytt modellprogram med allværsbåter mellom 24 og 31 fot som man har samlet under navnet Nordstar. Samtlige modeller har dype gangflater rundt et midtmontert styrhus. Med andre ord samme konsept som Targa og Minor. I tillegg har Nordstar satset på et noe tøffere design utvendig og en innvendig komfort som ikke ligger tilbake for cabincruisere i tilsvarende størrelse som for eksempel Aquador og Nimbus. Årets nyhet heter altså Nordstar 26 Patrol som er oppfølgeren til 24-foteren. Grovt sagt har man strukket 24-foteren både i lengde og bredde for å skape 26-foteren som har fått større volum i styrhuset, et større toalettrom, plass til større motorer og et slettere akterdekk.
I motorrommet får man fint plass til alt fra en 225-hesters bensinmotor som i følge produsenten gir en toppfart på nesten 34 knop, eller en 350 hesters dieselmotor som gir en toppfart på oppimot 42 knop.
Lugaren under fordekket har nesten samme utforming som den i Minor 27 med et par V-køy og et separat toalettrom med vanntoalett, vaskeservant og en lufteventil. Lugar og toalettrom har i motsetning til Minoren en lav ståhøyde på bare 167 cm. I så måte synes vi det var trangt her. Det er to køyer hvorav den lengste er på babord side og er 200 cm og en køye i midten på ca 180 cm. I tillegg kan man også i denne båten rigge til en reservekøye i styrhuset på babord side ved å felle ned passasjersetet samt i den store U-sofaen i styrhuset.
Styrhuset har nesten samme planløsning i begge båtene med U-sofa akterut, to fører- og passasjerseter, førerplassen på styrbord side og bysse på babord sidde. Den eneste forskjellen er at Nordstar har en større bysseseksjon med vask og avsettingsplass som åpenbarer seg når man legger ned passasjersetet. Nordstar har også satset på ferskvannsystem og kjøleskap som standardutstyr.
Førerplassen har både plusser og minuser. Den er noe høyere i denne båten slik at man får plass til en plotter foran rattet, men sikten forover blir forringet når man sitter og kjører. Dessuten er det for mye instrumenter og brytere rundt rattet Mange av disse kan plasseres helt andre steder, for eksempel i boksen under taket. Førerstolen og passasjerstolen er meget behagelige å sitte i, og man savner ikke gassdempede stolsøyler slik det er montert i flere av disse båttypene. Vi gir også pluss for den hydrauliske styringen som er justerbar i høyden.
På vår testbåt var det montert takluke, men denne er ikke standard. Sidedørene er perfekt utformet med en høyde på 150 cm og er lette å komme seg ut og inn av, for eksempel når man er alene om bord og skal fortøye, Dollbordene har ikke samme bredde hele veien og er faktisk smalest (25 cm) der man går ut av sidedørene. Dollbordet er dessuten nedsenket langs styrhuset, slik at hele dekket er i forskjellige nivåer på denne båten.
Akterdekket har et areal på 3,5 kvadratmeter og i den fremre delen er det store stuverom for fendere, anker osv. Tvers over for disse stuverommene er det to enkle klappseter. To utganger i akterspeilet leder ut til en bred badeplattform. Også her finnes stuveplass for fendere og anker.
Nordstar 26 Patrol går opp i plan som en moderne V-bunnsbåt. Man er raskt oppe i 25 knop og toppfarten stopper like over 35 knop. Motorstyrken på vår testbåt passer etter vår oppfatning perfekt. Båten er ikke like støysvak som Minor 27, og det er ikke bare motorstøy som gjør dette, men også mer støy fra skrog og innredning. Vi fikk ikke målt drivstofforbruket på denne båten, men den mest økonomiske marsjfarten ligger sannsynligvis på rundt 25 knop, og da skulle forbruket ligge på ca. 1,1 liter pr. nautisk mil. Ikke verst for en tre tonn tung båt og en 260 hesters motor.
Pluss:
+ planingsegenskaper
+ stor drivstofftank
+ stor bysse
+ kjøleskap
+ ferskvannstank

Minus:
- dekk i ulike nivåer
- takhøyde i lugar under fordekk
- for mye brytere og instrumenter rundt rattet

Data
BåtfabrikatMinor 27 RangeNordstar 26 Patrol
Lengde over alt i m8,508,40
Skroglengde7,707,80
Lengde i vannlinjen i m6,606,65
Bredde i m2,852,80
Dyptgående i m0,950,90
V-bunn i grader2018
Vekt med motor i kg29503000
Anbefalt motorstyrke i hk200 – 350225 - 370
Maks last i personer116
Drivstofftank i liter315350
Vanntank i liter100 100
Septiktank i liter7040
CE-KategoriBB
Standardutstyr:
AnkerboksJaJa
BadeplattformJaJa
BadestigeJaJa
Batterier, dobleJaJa
StevnjernJa-
Bord i styrhusJaJa
BrannslukkerJaJa
Brannslukker, motorromJa-
Drivstoffilter, separatJaJa
DefrosterJaJa
Puter i kabinJaJa
FerskvannskjølingJaJa
Ferskvannstank-Ja
KompassJaJa
Kjøleskap-Ja
LanternerJaJa
Lensepumpe, manuellJaJa
Lensepumpe, elektrisk-Ja
Mast-Ja
Bysse--
Styring – hydrauliskJaJa
SignalhornJaJa
Lyskaster, takJa-
TaklukeJa-
TargabøyleJa-
Teakdørk i styrhusetJa-
Toalett med tankJaJa
TrimplanJaJa
VinduspusserJaJa
Pris med motor:
Volvo Penta D4- 225 hkkr. 1.118.000kr. 1.179.000
Volvo Penta D4- 260 hkkr. 1.160.000kr. 1.239.500
Volvo Penta D6- 310 hkkr. 1.242.000kr. 1.299.700
Volvo Penta D6- 350 hkkr. 1.298.000kr. 1.369.900
Yanmar 315 hk m/KaMeWa vannjetkr. 1.323.000
ImportørNorsk Båtsenter (55525030) www.norskbatsenter.comNord Star Norge AS (22445520) www.nordstar.no

Noen viktige mål i cm
Testresultat

BåtMinor 27 RangeNordstar 26 Patrol
Høyde over vannflaten390370
Badeplattform85 x 20885 x 225
Dollbord, bredde3025 - 33
Akterdekk, lengde x bredde190 x 220168 x 210
Akterdekk, dybde 8880
Inngangsdør – bredde 6055
Inngangsdør – høyde143150
Takluke, åpning78 x 12445 x 135
Ståhøyde i styrhus200198
Ståhøyde på toalett153165
Sittehøyde ved førerplass130110
Ståhøyde i sovelugar182167
Køyelengde om babord370200
Køyelengde i midten180100


Anmerkning: Begge båtene er testet med Volvo Penta D4-260 med DPH-drev, en 4-sylindret diesel på 260 hk. Anbefalt toppturtall: 3500 omdr/minutt. Støyverdiene er målt ved førerens øre.
Drivstofforbruk for Minor 27 er målt av Volvo Penta. Vi hadde ikke mulighet til å gjøre dette på Nordstar 26, men vi våger å påstå at drivstofforbruket ved de forskjellige omdreiningstallene er bortimot identiske på begge testbåtene.

BåtMinor 27 RangeNordstar 26 Patrol
Toppturtall i test i omdr/min34503500
Fart i knop:
- Ved toppturtall34,535,5
- ved 3000 omdr/min29,529,0
- ved 2700 omdr/min25,024,6
- ved 2400 omdr/min20,819,3
- ved 2100 omdr/min15,313,3
Drivstoff, liter/nautisk mil:
- ved toppturtall1,42-
- ved 3000 omdr/min1,15-
- ved 2700 omdr/min1,12-
- ved 2400 omdr/min1,13-
- ved 2100 omdr/min1,27-
Støy i desibel (A):
- ved toppturtall7577
- ved 3000 omdr/min7173
- ved 2700 omdr/min7072
- ved 2400 omdr/min6972
- ved 2100 omdr/min6871