I Juli har det vært mange drukningsulykker. Arkivfoto Båtliv
I Juli har det vært mange drukningsulykker. Arkivfoto Båtliv
Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.
63-åring reddet familie fra drukning
63-åring reddet familie fra drukning
Olav Akselsen i Sjøfeartsdirektoratet er imponert. Foto: Sjøfartsdirektoratet.
Olav Akselsen i Sjøfeartsdirektoratet er imponert. Foto: Sjøfartsdirektoratet.
Olav Akselen deltok i redningsøvelse i Haugesund i dag. Foto: shdir.
Olav Akselen deltok i redningsøvelse i Haugesund i dag. Foto: shdir.

Antall drukninger økte med 29 prosent

I løpet av fjoråret mistet 36 personer livet i forbindelse med bruk av fritidsbåter. Det er åtte flere enn året før.

Publisert Sist oppdatert

Antall drukningsulykker gikk opp med 29 prosent i fjor fra året før. Godt voksne menn preger ulykkesstatistikken i fjor som tidligere år. Snittalderen for de forulykkede var på hele 54 år, viser helt ferske tall fra Sjøfartsdirektoratet.

Kun to kvinner omkom i fritidsbåtulykker i 2015 og begge kvinnene omkom nær land, uten at fartøyet var i fart. Blant de omkomne finner man fem personer av utenlandsk nasjonalitet, to av dem bosatt i Norge.

– Jeg hadde håpet at den positive utviklingen fra 2014 hadde fortsatt også i 2015, men dette viser at det fortsatt er viktig å ha fokus på forebyggende arbeid rettet inn mot fritidsbåtbrukere. Men statistikken peker også tydelig på en gruppe som ikke er flinke nok til å tenke på egen sikkerhet, og det er voksne menn, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen i en pressemelding.

Av de i alt 36 omkomne benyttet kun åtte flyteutstyr, mens 22 var uten. Blant de resterende seks, var det i fem av tilfellene ikke relevant for ulykken om den forulykkede brukte flyteutstyr eller ikke.

Ingen barn

– Det er positivt at ingen barn omkom som følge av bruk av fritidsbåt i 2015. Samtidig viser tallene at vi må få budskapet om å bruke vest frem til voksne menn. Dette handler i første rekke om holdninger, og de må vi snu hos menn over 40, sier Akselsen. Sjøfartsdirektoratet jobber aktivt for å spre kunnskap og informasjon om godt båtvett, og deltok blant annet med stand på tre båtmesser i fjor. Det ble også delt ut nærmere én million kroner til sjøvettprosjekt for barn og unge, som frivillige organisasjoner rundt om i landet arrangerte.

I havn

Litt over en tredjedel av fjorårets dødsulykker skjedde i trangt kystfarvann, mens om lag 27 prosent av ulykkene skjedde mens fartøyet har vært i havneområde eller langs kai. Som tidligere år, er det flest dødsulykker knyttet til bruk av åpne eller delvis åpne fritidsbåter.

 – Som jeg også har påpekt tidligere, er bruk av fritidsbåt en fantastisk mulighet til å hygge seg ute i naturen sammen med familie og venner. Men for at alle skal komme seg trygt hjem, er det viktig å tenke sikkerhet. Holdninger, kompetanse og bruk av sikkerhetsutstyr er her viktige stikkord, sier Akselsen.

Fra 1. mai 2015 har det vært krav til at alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på egnet flyteutstyr når båten er i fart. Til tross for dette har svært mange av de som omkom i fritidsbåtulykker i fjor, ikke benyttet flyteutstyr.