DYREST: Norge har mange gjestehavner og prisene varierer mye. Mest koster det å fortøye ved Aker brygge i Oslo.
DYREST: Norge har tusenvis av natur- og gjestehavner. Mest koster det å fortøye ved Aker brygge.

I fjor brukte vi 7,5 milliarder på båtlivet

Båtfolk bruker 7,5 milliarder kroner på båtlivet, og en god del går til gjestehavner, hvor prisene varierer mye. Dyrest er det å ligge på Aker Brygge i Oslo.

Siden i fjor sommer er det blitt 20 prosent dyrere å feriere i Europa. Så mye har kronen svekket seg i forhold til euro siden august. Relativt sett er dermed Norgesferie blitt mye rimeligere det siste året, men det betyr jo dessverre ikke at feriepengene våre rekker lenger enn før.

I fjor brukte vi 7,5 milliarder kroner på båtlivet vårt, ifølge Båtlivsundersøkelsen i regi av Kongelig Norsk Båtforbund, og 1,7 milliarder av dette gikk til kjøp av drivstoff. Det oppgis ikke hvor mye som går til overnatting i gjestehavner, men beløpet er betydelig, og gjestehavnsprisene samsvarer langt på vei med eiendomsprisene.

Gjestehavnsprisene stiger jo nærmere man kommer Oslo»

Båtmagasinets redaksjon har i år kontaktet gjestehavner langs hele kysten for å oppdatere Norske Gjestehavner med ferske opplysninger. Det er en tydelig trend at gjestehavnsprisene stiger jo nærmere man kommer Oslo. Ikke overraskende ligger Aker brygge gjestehavn i Oslo på pristoppen med 480 kroner døgnet for en båt på 30 fot (9,14 meter).

Vest for Kristiansand dropper gjestehavnsprisene markant. I Flekkefjord får man faktisk ligge gratis første døgnet, og deretter koster det kun 50 kroner døgnet for plass i havnen, og tilsvarende for strøm. I større havner på Vestlandet ligger gjerne prisene mellom 200 og 300 kroner uansett størrelse, men både priser og avregningsmodeller varierer fra havn til havn. De fleste gjestehavnene skiller prismessig på båtstørrelse, og mange tar ekstra betalt for strøm.

Ifølge Båtlivsundersøkelsen bruker vi båtfolk omtrent like mye tid i gjestehavner og naturhavner i løpet av sommeren. Norge har en total kystlinje på 54 490 nautisk mil (100 916 kilometer) når 239 057 øyer medregnes. Kun Canada har lengre kystlinje enn oss, men vi har sannsynligvis flest isfrie havner i hele verden.

Vi er heldige som er velsignet med en så vakker kyst. God båtsommer!