Inneholder kjøpslenker:

SOLBRILLER: En god sportsbrille til bruk på sjøen skal stoppe all UV-stråling opp mot 400 nm i hele glasset, og husk at den også må dekke godt på sidene.
En god sportsbrille til bruk på sjøen skal stoppe all UV-stråling opp mot 400 nm i hele glasset, og husk at den også må dekke godt på sidene.

Solbriller til sjø og sport

Her er tips til solbriller og goggles som egner seg for sjø eller ski.

Publisert Sist oppdatert

På solrike dager er man spesielt utsatt for stråling på sjøen. Da kan det være hendig med et par beskyttende solbriller, men hvilke solbriller egner seg best til bruk på sjøen? Her følger noen viktige ting å huske på når man skal anskaffe solbriller til havs. Dessuten kan solbriller være et godt konfirmasjonsgavetips.

Se utvalg av solbriller her

Beskyttelse

Solbrillen beskytter øynene og den tynne huden rundt øynene. Derfor er det viktig at solbrillene har polarisert glass som sperrer ute UV-strålene. Dette vil forebygge både øyesykdommer, rynker og hudkreft.

En god sportsbrille til bruk på sjøen skal stoppe all UV-stråling opp mot 400 nm i hele glasset, og husk at den også må dekke godt på sidene.

I tillegg til å beskytte øynene dine mot vind, insekter og andre løse elementer i høye hastigheter, kan riktig valg av solbriller være avgjørende for om du avslutter dagen med hodepine eller ikke.
Det er dokumentert at feil valg av briller kan gi problemer med synet, også bare etter kort tids bruk. Velg derfor solbrillene med omhu.

Se utvalg av sportsbriller her

Syn

Det sterke sollyset som reflekteres i vannet treffer øynene fra alle vinkler. Dermed blir øynene slitne og irritert og det er derfor viktig med solbriller som får øynene til å slappe av. Velg derfor solbriller med polarisert glass som fjerner refleksjoner og blending. 

Dette er avgjørende for å beholde oversikten for sikker seilas når solen står lavt i horisonten. Solbrillen gir skarpere syn med klarere farger og øynene beskyttes for anstrengelser og stress.

Få steder er det så mye reflekser og skinn som på sjøen. Polariserte briller eliminerer refleksene, men for enkelte kan disse gi verdifull informasjon om vind og urolig farvann. Skal du legge til nær en holme eller ut å fiske, er det derimot best med klart syn uten forstyrrende reflekser.

Fargen på brilleglassene bør også velges ut fra hvilket behov du har. Grått glass vil slippe igjennom lys som følger øyets følsomhetskurve for de ulike fargene og sikre en best mulig fargegjengivelse. Brunt glass fjerner en del av det blå i fargespekteret og gir av den grunn bedre kontraster.

Goggles er aktuelle briller for raske båtturer. 

Se utvalg av Goggles her

Aktivitet

Når vinden uler og sjøen står over ripa er det viktig at solbrillene sitter skikkelig. For at solbrillen ikke skal falle over bord kan det være lurt å investere i en brillesnor som fortøyer brillene til halsen.

Dønningene fører gjerne til at det er mye bevegelse om bord, og sjøbeina blir fort satt på prøve. Det er lett å miste balansen og da er det viktig at brillene tåler en trøkk. Solbrillene bør derfor være solide, spesielt i hengslene, og glassene gjerne være av den ripefrie sorten.

Det er også fordelaktig å skaffe seg vann- og oljeresistente brilleglass. Sjøen er fortsatt salt og kan lett skape rust. Se derfor til hvor meget av solbrillen som består i metall.

Komfort

Bruk briller som passer ditt ansikt og har god passform. Dersom det er mye luft mellom ansikt og brilleglass slipper fort vinden til og river dem av. 

Øynene er i tillegg avhengig av fuktighet for å kunne fungere optimalt, noe som er spesielt viktig hvis du bruker kontaktlinser. Vind tørker ut øynene, noe som fører til økt blunking og mindre oppmerksomhet.

Så er det selvfølgelig viktig å opprettholde god stil på sjøen. Kjøp derfor briller som matcher din egen oppfatning for hvordan man tar seg godt ut.

Sjekk solbrilleutvalget her

Oppdatert 10.5 2024

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av Båtmagasinets redaksjon, helt uavhengig av kommersielle aktører. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten. Kjøpslenker i artikkelen henviser til aktører som betaler en provisjon for eventuelle kjøp fra lesere av artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker.