Hole på skjæret

DRITTPRAT: Nyere båter er innrettet med tømmemulighet på egnede stasjoner, men hva med eldre småbåter uten tømming på dekk?

Litt drittprat på tampen av sesongen

Er det småbåteierne som er det store problemet for en nesten fiskeløs Oslofjord? Og må eldre småbåter nå bygges om, spør Hole på skjæret.

Publisert Sist oppdatert

Finnes det noe verre for en båteier enn å gå på et skjær? Høre på den vonde lyden, velte over på siden og stå bom fast. Pinligheten blir ofte en beskjeden lidelse mot regningen for ødelagt propell og flerrer i skroget.

Nei, det finnes nok ikke noe verre, men som en god nummer to kommer nok doen. Rekk opp hånden den som har eid båt i 20-30 år og aldri hatt problemer med den gjeveste sitteplassen ombord!

Nå kan det komme et nytt problem med doen - altså noe i tillegg til at besøkende landkrabber kaster ting oppi der som skulle vært et helt annet sted.

Noen vil ha forbud mot å la våre etterlatenskaper gå rett ut i sjøen. Vi er i utgangspunktet ikke mot en slik renselsesprosess, men er det småbåteierne som er det store problemet for en nesten fiskeløs Oslofjord?

Hovedproblemet for Oslofjorden er at kloakken fra land ikke blir renset godt nok, og når det regner voldsomt, går mye kloakk urenset ut. I tillegg kommer avrenning fra uoppdragne kuer og kunstgjødselglade bønder. Og ennå har vi ikke snakket om måkene.

Det høres selvfølgelig fryktelig ut hvis noe sånt som 700 000 fritidsbåter i Oslofjorden lar herligheten gå rett ut. Men så ille er det jo ikke. Nyere båter er innrettet med tømmemulighet på egnede stasjoner. Og ifølge de som ikke har båt, så ligger jo fritidsflåten ved kai mesteparten av tiden. Er gjennomsnittsbrukeren ute ti ganger i løpet av sesongen? Da blir ikke volumet på tømminger særlig stort. Sett i større sammenheng blir det vel ikke noe særlig mer enn det en sunnmøring spanderer på deg i en ankerdram.

En annen ting: Må alle på do hver gang de er ute? Dessuten varer sesongen bare tre-fire måneder for de fleste.

Hovedproblemet for Oslofjorden er at kloakken fra land ikke blir renset godt nok, og når det regner voldsomt, går mye kloakk urenset ut. I tillegg kommer avrenning fra uoppdragne kuer og kunstgjødselglade bønder. Og ennå har vi ikke snakket om måkene. Når du ser mengden som havner oppå kalesjen din, kan du tenke deg hva som går i sjøen.

Hvor vi vil hen med denne ansvarsfraskrivelsen for en forurenset Oslofjord? Jeg tenker på folk med eldre småbåter. Skal vi tvinges til å bygge om doen?

Det ville vært noe dritt.