Øyhopping med jazz og blues

Øyer og skjær rundt årets Canal Street jazz og -blues festival i Arendal kan by på alt man måtte ønske av sørlandsidyll, og et vidt spenn av dyktige band og musikere.

Publisert

Sommeren er full av flotte festivaler rundt omkring i Norge, men Canal Street i Arendal utmerker seg likevel med det særpreget som ligger i konsertstedene. Hele Arendal er arena. Fra uthavna mot Skagerrak til bryggekanten mellom skipperhusene. Festivalen kan friste med internasjonale navn som Gary Moore, Lauryn Hill, Fabulous Thunderbirds, Gipsy Kings, Bo Kaspers orkester, Lill Lindfors, Scott Henderson, Mike Stern Band. Norske artister som Beady Belle, CC Cowboys, Ketil Bjørnstad, Bjørn Berge, Jim Stärk, Kristin Asbjørnsen, Silje Nergaard, Reidar Larsen, Hanne Hukkelberg, og mange flere.

Mektige naturopplevelser i havgapet, småbymiljø med båthavn og fiskebrygge, og boheminspirerte lokale puber. Samtidig får du med deg store nasjonale - og internasjonale musikkpersonligheter innen jazz og blues. Her trenger man ikke være en dedikert festivalgjenganger for å nyte. Man kan ta med seg hele familien, eller dra helt alene, sette seg i Pollen med en pose reker og få bestillingsverket fra flytescenen helt gratis.

Canal Street jass- og bluesfestival tar over stafettpinnen fra Arendal Grand Prix, og begge arrangørene vil gjøre sitt beste for at det blir en heidundrende avslutning på båuken og en musikalsk innledning som er viet jassen og bluesen.

”Byen med de tvende fyr” er en historisk betegnelse for Arendal. Det ble i 1844 bygget to fyr ved innseilingen til Arendal. Begge fyrene er bevart, og Lille Torungen er i dag et yndet utfartssted. Man kan også leie fyret til private tilstelninger og til overnatting. Fyrjazzen er blitt en populær arena under Canal Street. Der sitter man på svabergene med medbrakt niste og drikke, eller bare kretser rundt på sjøen i egen båt.

Årets offisielle åpningskonsert er på Lille Torungen med Anne Grete Preus, her samles både eldre og yngre til en uforglemmelig kveld i havgapet.  (Se forøvrig artikkel om Torungen fyr i Båtliv nr. 5 i år).

Den historiske uthavna Merdø, sør for Arendal og like innenfor Lille Torungen er arena for årets såkalte ”badeblues og plaskejazz”. Her kan hele familien ha en deilig dag på en av Arendals mest populære badesteder, der måkeskrik og latter og hyl fra badebarna blir akkompagnert av en uforglemmelig konsert. Merdø hadde sin storhetstid i seilskutetida på 15 – 1600 tallet, og har huset både vertshus, tollstasjon, skipsverft, losstasjon, skole og poståpneri på 1800 tallet. Merdøgård på museumsstranda består av et skipperhus fra 1736, bryggerhus med bakerovn, sjøbod og fjøs. Huset er bevart slik det har stått med opprinnelige interiører og innbo fra ca. 1800. Det bor ennå noen fastboende ildsjeler på øya som bidrar til en hyggelig atmosfære med kafé og restaurantdrift og med kvalitetsguiding rundt på øya. Merdøferja går fra Pollen til faste rutetider. I år er det Claudia Scott som under årets Canal Street bidrar med sin roots og country inspirerte musikk på Mærdø.

På vei inn Galtesund fra Mærdø til sentrum, ligger Knubben, en styggpen idyllisk liten holme, eller skjær er vel en riktigere betegnelse. Her har det vært et badeanlegg som ble reist for 60 år siden, nå er det lenge siden det har vært aktivitet på Knubben. Men i år er dette den nyeste Canal Street arenaen, her blir det sail – in – jazz. Vi tør spå nok en helt spesiell opplevelse.

Hisøy ligger rett utenfor Arendal sentrum og er et levende øysamfunn med god forbindelse til Arendal med ferga Kolbjørn, en viktig og sjarmerende institusjon i seg selv. Christiania bohemene med bl. annet Hans Jæger tilbrakte flere somrer her, og med det som utgangspunkt er også Bohemjazzen blitt en tradisjon i Canal Street konseptet. Moringen pub som ble etablert i 2002, er et viktig samlingssted for øyas befolkning og andre bohemer. Hver fredag kveld hele året er her åpent, og i sommer er puben igjen arena for bohemjazzen under årets Canal Street. I år er det Odd Børretzen og Lars Martin Myhre som avslutter årets festival på Moringen pub i Kolbjørnsvik.

Med Kolbjørn kommer vi oss på noen minutter over til Arendal sentrum og kan vandre rundt i sørlandsbyen med konsertscener i alle byens åpne rom og lukkede bakrom. Alle steder med historisk sus. Byens stolthet er det nye kulturhuset som ligger på tomten til Norges mest kjente rutebilstasjon. Man får kanskje ikke kjøpt rifla pommes frites her lenger, men konsert på Sam Eydes plass utenfor konserthuset, er et vel så bra alternativ.

Festivaltelt på Kanalplassen, utekonserter på Sam Eydes Plass, intimkonsertene i Bakgården, diverse konserter på Poppes Plass og på jazz kafeen No.9, gratiskonsertene på flytescenen i Pollen, alt er med på å bidra til minnerike dager med flott musikk og særegen atmosfære under Canal Street uka 21. -29.juli. 2007.

Sjekk hjemmesiden: www.canalstreet.no.

Powered by Labrador CMS