VIKINGSKIPET Draken Harald Hårfagre ved ankomsten i New York i 2016.
VIKINGSKIPET Draken Harald Hårfagre ved ankomsten i New York i 2016.

Verdens største vikingskip kommer hjem

Verdens største vikingskip Draken Harald Hårfagre ankommer Stavanger tirsdag.

Publisert

 

Etter en eventyrlig reise over Nord-Atlanteren og mer enn syv år som publikumsmagnet i amerikansk farvann, er verdens største vikingskip, det norske skipet Draken Harald Hårfagre, på vei hjem for å kunne legge ut på nye eventyr fra Norge i fremtiden. Hjemmehavn det kommende året blir Jørpeland i Strand kommune. Skipet er ventet å ankomme Stavanger nå tirsdag 4. juni.

Etter mer enn syv år i Canada og USA har skipet gjort stort inntrykk på nordamerikanere. Hundretusenvis av mennesker har besøkt skipet under havnestoppene langs kysten og i De store innsjøene. 50 000 amerikanske skolebarn har deltatt i aktiviteter på Draken med ett engasjert mannskap som har inspirert og utdannet neste generasjon amerikanere. Samarbeidspartnere som den norske ambassaden og det norsk-amerikanske handelskammeret har også brukt skipet til å markedsføre norske interesser i utlandet. Norges daværende ambassadør i USA, ambassadør Kåre Aas, kåret Drakens havnestopp i Washington D.C. 2018 som den beste markedsføringen av Norge noensinne i USA.

I dag har Draken en stor tilhengerskare på sosiale medier der innleggene deres blir sett av et publikum på millioner. Et kanadisk produksjonsselskap laget også en TV-serie «Viking Quest: America» med 6 episoder rundt Draken-prosjektet så sent som i fjor. Serien har så langt blitt sendt i 15 land rundt om i verden. Til høsten er TV-serien også ventet å vises på norsk TV. Produsentene er nå interessert i å gjøre flere sesonger fremover.– Nå henter vi skipet hjem fra USA for kunne legge ut på nye fremtidige ekspedisjoner fra Norge. Vi ser også på nye markeder og muligheter for å utvikle konseptet rundt Draken som utdanningsplattform og som ambassadør innen «Ocean Science and Innovation». Vi håper også å kunne få til en fortsettelse med nye TV-sesonger av serien vår, sier Emanuel Persson, daglig leder for skipet Draken i en pressemelding.

Når skipet ikke har vært på tur i tiden i USA, har skipet hatt hjemmehavn i Mystic Seaport Museum, noe som regnes som et av de fremste maritime museene i verden, hvor Draken har vært en svært populær turistattraksjon.Skipets nye hjemmehavn i Norge blir Jørpeland i Strand kommune, rett øst for Stavanger.