Verdens heftigste klasserom
Verdens heftigste klasserom
Verdens heftigste klasserom
Verdens heftigste klasserom

Verdens heftigste klasserom

Det finnes bare en slik båt i verden. Spectre Marine fra Gøteborg utdanner båtførere som skal navigere under høye hastigheter. Her snakker vi om klasserom som gjør 45 knop.

Publisert Sist oppdatert

Del på Facebook

Rupert 40 RIB ble levert for 14 dager siden og er den første i sitt slag i verden. Den deltar nå på operasjonelle øvelser i forbindelse med avviklingen av High Speed Boat Forums tredagers konferanse som pågår i Gøteborg.

Vi fulgte båten ut på en demonstrasjonstur i den Gøteborgske skjærgården. Ved konsollen står Robert Joahansson og Magnus Mattsson. Begge med solid erfaring fra det svenske sjøforsvaret, og utdannet på på Stridsbåt 90. Svenskenes egenutviklede militære fartøy beregnet på raske aksjoner i den svenske skjærgården.

Båten er en 4,5 tonn tung svenskprodusert Rupert 40 med plass til 6-12 elever, hvor alle har sin egen læreplass. Der har de tilgang til den samme informasjonen som instruktørene har foran i båten. Man følger hele tiden med på de ordrer som gis gjennom intercom anlegget, og det er fullt mulig å spørre spørsmål under veis. Båten er utstyrt med det nyeste av maritim elektronikk, og det er Spectres filosofi at du lærer mer om bord i en båt enn å sitte å flytte på en parallell forskyver/linjal i et klasserom på land. Spectre jobber internasjonalt og båten kan leies inn for utdanning og kurs over hele verden.

Se film (teksten fortsetter under filmen):

-For oss er det viktig at våre kursdeltagere får føle hvordan sjøen påvirker syn, hvordan reaksjonsevnen er, hva hastighet egentlig er. Alt med moderne hjelpemidler for hånden. Under slike forhold lærer man på ordentlig hva høyhastighetsnavigering krever av deg, sier Andreas Isaksson, daglig leder i Spectre Marine.

Det er utviklet et eget sikkerhetsspråk, hvor man bruker siktlinjepunkt, klokkeanvisning, farer, og tverrsmerker. Føreren gir så svar på om han har oppfattet beskjedene og spør om farer under veis, samtidig som han orienterer om kompasskursen.

Slik kan en navigasjonskommando gitt av skolesjef Mattsson høres ut når man sitter på skolebenken lenger bak med intercomen på.

-Styremerket høy mast på øy 5 i sundet. Farer finnes 2 i sundet. Kursen er 125(sundet deles opp ut fra en skala på 0-10).

Specter marine regnes som en av Europas beste utdanningsinstitusjoner for båtførere som ønsker å spesialisere seg på båtkjøring i høye hastigheter. Da snakker vi hastigheter mellom 30 til 80 knop. Kundene er mange, og både norsk og svensk politi bruker dem i utdanningen av både sjøpolitiet og spesialstyrkene. Også forsvaret i begge landene bruker Spectre. I fjor utvidet de med internasjonale kurser på Bali og i Holland. I år skal de til holde kurs i Abu Dahbi, Brunei, Vestindia og Tyrkia. I disse kursene er det med fokus på terrorisme og piratvirksomhet, og kundene er som oftest de enkelte landenes spesialstyrker. I juni skal de blant annet holde kurs for det norske forsvarets spesial komando.

Senere i år kommer de også til å utvide tilbudet til ikkekommersielle kunder, det vil si vanlige fritidsbåtførere. De viderefører sin egen metode hvor alt som læres skal prøves om bord i båt.

Båtliv on Facebook