Vender ryggen til Fairline
Vender ryggen til Fairline

Vender ryggen til Fairline

Fairline-avdelingen i Tønsberg har vært den fjerde største i verden. Nå må produsenten av luksusbåter lete etter ny importør i Norge.

Publisert Sist oppdatert

–Oppsigelsen av avtalen med Fairline har mange årsaker. Det vi har gjort nå, er en omstrukturering av firmaet, med den følge at vi ikke lenger er importør av Fairline, sier Trond Sundal i det som nå heter Sundal Marine AS, og ikke lenger Fairline Norge AS.

Store forpliktelser

Det har gått rykter om at det er Fairline som har sagt opp avtalen i Norge, noe Trond Sundal avkrefter.

– Vi har sagt opp avtalen med Fairline på grunn av en rekke omstendigheter, så det er vår beslutning, noe jeg kan dokumentere svart på hvitt, sier Sundal.

– Hva slags omstendigheter er det snakk om?

– Det har noe med mengder av forpliktelser og nye båter med en del reklamasjoner, leveringstid og sånne ting, sier Sundal.

– Hvor stor del av omsetningen deres har vært salg av Fairline?

– Det har vært mye, men så gikk liksom alt med i dragsuget. Ble det en reklamasjonsjobb, så tok vi den, sier Sundal.

Uten forhandler fra august

Fra august hadde Fairline rett til å finne ny importør.

– Vi er ikke et av deres alternativer. Den økonomiske risikoen er for stor, sier Sundal.

– Hva gjør dere nå?

– For tiden har vi mange henvendelser fra kunder fra andre båtmerker som ber om hjelp, som vinterlagring, løft, store ombygninger, garantiarbeid og lignende ting. Derfor har vi valgt å fristille oss. Vi satser mye på servicemarkedet, men kommer også til å drive salg og skaffe nye båter til folk. Formidling av brukte båter vil vi fortsette med som før. 

Oppsigelsen ble fra Sundals side bestemt allerede litt etter nyttår.

– Det ble gjort etter mange møter med ledelsen i Fairline, som ikke var villig til å omstille seg etter markedet i Norge. Fairline ble derfor for stort for oss, og vi valgte å trekke oss ut, sier Trond Sundal.

Stadige påfyll

Christin Svartskuren Sundal og Trond Sundal kom inn i Fariline Norge i 1998 og etablerte seg utenfor Tønsberg våren 2007.  Egenkapitalen er flere ganger fylt på fra andre selskaper. Gjennom en av sine familieselskaper inkasserte Christin Svartskuren Sundal 200 millioner kroner etter salg av Hamar storsenter til Steen & Strøm. Til Tønsbergs Blad sa Christin Svartskuren Sundal forrige uke at Fairline overhodet ikke har bidratt til deres formue, og ikke har bidratt til deres kjøp av en privat eiendom til 48 millioner kroner, som skal være en av landets ti dyreste eiendommer, ifølge Hegnar Online.