Utvika ett år etter

Brede Johbraaten og gjestene på Utvika Camping havnet midt i dramaet da skytingen begynte på Utøya for nøyaktig ett år siden. Innsatsen med båter fra campingen reddet mange liv.

Publisert

Tidligere I sommer besøkte Båtliv Tyrifjorden. På Utvika Camping møtte vi Brede Johsbraaten, som har drevet Utvika camping siden 1990. Campingplassen har 25 båtplasser som leies ut eller disponeres til utleiebåter. Flere av dem som leier fast leier også båtplass. Hvis været er brukbart er det også greit å legge til for besøkende som kommer sjøveien. 22.juli i fjor fikk alle som bodde på campingen forandret sine liv for alltid.

– Ikke til å fatte

Mange av de som hjalp til med båt og reddet flere ungdommer bodde på campingen og hadde båt ved bryggeanlegget. Flere av dem leier fast på campingen. De har fri utsikt mot Utøya. Dermed så de raskt hva som skjedde.

–Ungdommer fra Utøya kastet seg i vannet og begynte å svømme. Til å begynne med var det ikke til å fatte, man trodde at det var lek og moro de holdt på med. Men vi forsto fort alvoret. De første som kom over til oss hadde svømt hele veien, forteller Johbraaten.

Avstanden er litt i overkant 650 meter. Noen begynte også å svømme fra den andre siden av øya, med langt større distanse foran seg.

– Det var viktig å få plukket opp de som var på helt feil kurs, husker Johbraaten. 

Reddet 20 med Pioner

Alle som har båt og deltok i redningsarbeidet leier fortsatt på campingen.

– Vi har blitt ganske sammensveiset i ettertid. I grunnen gjelder det alle på plassen som var her da det skjedde, sier Johsbraaten.

Det er stort sett nordmenn fra nærområdet som leier båtplass, men en av dem som hadde leid båt var tyskeren Marcel Gleffe. Han hadde leid en 15 fots Pioner for å fiske.

– Han reddet mange. Det er en båt man kan fylle til ripa, så han kunne dra opp mange ungdommer. Han fattet raskt hva som skjedde, forteller Johbraaten.

I ettertid har Marcel Gleffe fått den høyeste utmerkelsen man kan få i Tyskland. Han var den første personen som ankom Utøya etter at skytingen startet. Det antas at han reddet om lag 20 personer med båten han hadde leid. Mange ble plukket opp bare 20-30 meter fra øya, mens terroristen skjøt om seg.

– Man blir ikke redd i en slik situasjon, men gjør det som må gjøres, sa Marcel Gleffe til mediene etter terroren.

Det kom inn mer enn 200 ungdommer på Utvika camping. Da skytingen startet var det 564 personer på Utøya. I alt 69 personer mistet livet i massakren

I neste Båtliv kan du lese mer om det som skjedde med båtfolket på Utvike camping

Powered by Labrador CMS