– Tryggere med damer til rors

Damer er langt mer sikkerhetsorienterte enn menn, viser en fersk undersøkelse om alkohol og båt.

Publisert

Foto over: Koordinator Miriam Stausland. Foto: Agder politidistrikt.

I en fersk undersøkelse gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til og Klar for sjøen-kampanjen kommer det fram at langt flere damer enn menn har respekt for fart- og promillegrense på sjøen. Åtte av ti sier at menn tar flere sjanser på sjøen enn kvinner. Syv av ti båtførere mener damer er mer forsiktige båtførere enn menn.

Paradokset er at 1,3 millioner føler seg tryggest med en mann til rors, skriver Av-og-til og Klar for Sjøen i en pressemelding.

- Damer har bedre alkovett i fritidsbåt enn menn, sier daglig leder i Av-og-til, Kari Randen i pressemeldingen.

– Ikke bare har kvinner bedre holdninger, men de drikker også markant mindre når de er i båten. Dette, i tillegg til at kvinner ser ut til å være mindre risikosøkende, gjør at det er lett for oss å oppfordre kvinner til å ta skipperrollen, fortsetter Randen.

Miriam Stausland er koordinator for båttjenesten i Agder politidistrikt, hun har sittet i sakkyndig råd for sjøvett og fritidsbåter, og har vært skipper på Redningsselskapets frivillig bemannede redningsskøyte. Etter mange år på sjøen kan hun bekrefte bildet som tegnes av kvinnelige båtførere.

- Mitt inntrykk er at kvinner har en mer ydmyk tilnærming til oppgaven som skipper. De er opptatt av opplæring og skolering og er nok i alt mer trygghetssøkende enn menn. Vi ser langt flere mannlige båtførere enn kvinnelige, og kontrollerer dermed også flest menn. Men vi opplever at når vi kontrollerer kvinnelige båtførere har de så å si alltid det meste i orden: båtførerbevis, vester på og null promille, sier Stausland.

Powered by Labrador CMS