LITIUM OG SOLCELLE: I Jonatan Dillings fjordkiosk er støyende aggregat byttet ut med moderne teknologi. I år skal kjøpmannen (bak rattet) og hans assistent Casper Lassegård Christoffersen møte båtfolket med fristende is og drikker. FOTO: PRIVAT.

Handelskar på 17 møter båtfolket med kiosk-RIB

I år har båtfolket i Færder-skjærgården fått et nytt og etterlengtet tilbud. Jonatan (17) har etablert eget handelsselskap med konfirmasjonspengene og selger både is, brus og kaffe fra RIB-en sin. Den er utstyrt med solceller og litium-teknologi for å holde fryser og kaffemaskin i gang.

-Jeg startet litt forsiktig i fjor og det ga mersmak, sier Jonatan Dilling til Båtmagasinet, selv bosatt i Færder kommune og kommer fra en ekte båtfamilie som i alle år har fartet kysten rundt i bobåt.

-Jeg er sikkert inspirert av andre is-båter, ikke minst fra de mange turene våre langs svenskekysten, sier han. Nå er alle konfirmasjonspengene investert i 17 fots Atlantic-RIB og i et kjøl- og frys-opplegg i ypperste klasse.

Kastet ut aggregatet

- I fjor hadde jeg aggregat, men det var et slit å måtte slå det av og på hele tiden for å høre hva kundene mine sa, sier han. Derfor ble det kontakt med pappas kjennskap Øyvind Raaen i Skanbatt som mer enn gjerne ville designe et moderne og grønnere opplegg som passet i Jonatans RIB og ikke minst tilpasset konfirmasjonsbudsjettet. Løsningen har blitt en kombinasjon av tre solceller, 230 volts strøm og 4 stk 100 Ah Skanbatt litiumbatterier med inverter både til fryser og kaffemaskin.

BÅT- OG BADEGJESTER: Vi kommer dit båt- og badefolket kaster anker i Færders skjærgård, sier de to kioskguttene. Jonatan har investert konfirmasjonspengene sine i sin flytende forretningsidé. FOTO: PRIVAT.

Tilfredsstiller Mattilsynets krav

-Ved å bruke solceller, batterier og smarte løsninger, så unngår han å måtte kjøre støyende og illeluktende aggregat, tilfredsstiller Mattilsynets krav til kvalitet på is – og øker den positive opplevelsen for kundene til fjordkiosken, sier Raaen til Tønsbergs Blad som først omtalte den driftige, flytende handelskaren.

Fremoverlent ungdom

-Vi synes det er så positivt med kreativ og fremoverlent ungdom som ikke er redd for å satse, sier Raaen. Jonatan skal til høsten opp i 2. gym på Wang Toppidrett, men denne sommeren har han sin fjordkiosk som arbeidsplass, i hvert fall hver helg hele sommeren, men absolutt alle dagene i fellesferien.

-Jeg satser på en sommer med knallvær, sier den unge kjøpmannen til Båtmagasinet.

-Selvsagt kan du betale med vipps, smiler han.