De dyreste er best

I denne utgaven av Båtliv har vi testet vanntette kikkerter som koster mer enn 2500 kroner. Kikkerter oppunder 20.000 kroner kommer best ut, men du får gode kikkerter til en brøkdel av prisen, og en rimelig kineser overrasket positivt.

Publisert Sist oppdatert

Før alle elektroniske hjelpemidler var kikkerten det mest høyteknologiske navigasjonshjelpemiddelet i en turbåt. Sekstanten var jo forbeholdt oseankryssere. Kikkerten er fortsatt et viktig hjelpemiddel om bord. Det er jo fint å se ting med egne øyne.

Vi har valgt å dele denne kikkerttesten i to. En mellom 2500 kroner og 5000 kroner, og en over 5000 kroner. Vi kom ikke over noen virkelig elendige kikkerter i disse prisklassene, og alle bestod testen med å dyppes i vann. Forskjellene er ganske store likevel, og vinneren av den dyreste klassen skilte seg klart ut foran alle andre. At vinneren av mellomklassen også var en av de billigste, er overraskende.

En kikkert er et presisjonsinstrument. Det er relativt små forskjeller på de beste og de nest beste. Det vil også være forskjeller på hva de forskjellige tåler av røff behandling. Det kan være lurt å plassere kikkerten i en holder om bord, så den ikke går i dørken hvis noen bølger skulle komme overraskende. Slike holdere kan man lage selv eller kjøpe ferdige. Testen tar ikke hensyn til røff behandling, men Jan Erik Røer i Natur og Fritid har noen generelle råd:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS