SOLID: Med et solcellepanel som tåler mye kan det plasseres på de fleste steder på båten.

Bedre solcellepanel

Nå er det enklere å få strøm ut fra sollyset.

Publisert Sist oppdatert
KOMPAKT: 50W Panelet fra Sunbeam systems dekker et mindre areal.

Det er de tynne fleksible solcellepanelene som er i tiden. I hvert fall i bruk på båt.  Det så vi klart på utstyrsmessen Mets i november. Mange har sine paneler løse, og legger dem opp på dekk når båten ligger i en naturhavn, og det er behov for kaldt å drikke.

Bedre holbarhet

Solcellepanel i stive kasser er billigere, og har også hatt bedre levetid. Sunbeam Systems lanserte på messen i Göteborg et panel de hevder har dobbel levetid i forhold til tilsvarende panler. Panlet skal ha bedre UV-beskyttelse, og det skal gjøre holbarheten sammenlignet med tykke paneler med glass.

Den nye Tough-utgaven har også et antisklibelegg og tåler tøffere behandling.

Høyere effekt

Sunbeam Systems hevder deres paneler har bedre effekt. Det gjenspeiler seg i størrelsen på panelene, som produsenten hevder er mer kompakt enn andre med samme ytelse.

Panelet skal ha et overflate som er mer transparent. Det skal øke effekten med 1-2 prosent.

Panelet kommer med en flat kabel som er enklere å plassere.

Et 50 watts panel fra Sunbeam Systems har dimensjonene 535x545mm som gjør dem plasseringsvennelig.  Panelet ble solgt for 2600 kroner på messen, inkludert regulator. Panel montert i ramme med samme effekt koster ca halvparten. 

Holder pilsen kald

50 watt er en teoretisk grense av hva man kan få ut av panelet. I realiteten ligger effekten gjerne på det halve. En videosnutt på YouTube hvor et 50 watts panel testes mot en konkurrent viser målingen at effekten er på 2,3 amp på 13,7 volt. Det blir 32 watt, og nok til å holde kjøleskapet kaldt, når solen skinner. Dobler du arealet, så kan du dekke strømforbruket til kjøleboksen hele døgnet. 

KOMPAKT: 50W Panelet fra Sunbeam systems dekker et mindre areal.