Sjøens redningsnummer - 120

Når nøden er størst kan du få raskere hjelp og spare penger om du ringer 120.Se video!

Publisert

Når ulykken er ute, hvilke nummer skal du ringe? Olav Falk-Pedersen hos Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps sier at valget er enkelt.

– Ring 120, da kommer du rett til Hovedredningssentralen, sier han.

Det finnes flere fordeler med å ringe Hovedredningssentralen. Den viktigste er at de vet straks hvem som skal kontaktes videre, hvem som er nærmest, uavhengig om det er Røde Kors, Redningsselskapet, eller andre redningsinnstanser. Men det er også en annen fordel. Når du ringer Hovedredningssentralen og det er akutt er det staten som tar regningen. Du får ikke da en regning fra de som har hjulpet deg, noe du vil få fra Redningsselskapet om du tar direkte kontakt og ikke er medlem.

– Men er man totalmedlem i Rednngsselskapet får man uansett hjelpen uten å betale, inntil tre timers, sier informasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselkapet. Han henviser til deres applikasjon til smarttelefoner som tar direkte kontakt. Er nøden ute åpnes appen og man kan velger mellom å kontakte Redningsselskapets assistansetelefon 02016 eller 120. Dette må du avgjøre avhengig av hvor stor nøden er. Applikasjonen koster 29 kroner.

Olav Falk Pedersen i Røde Korsviser til en annen gratis applikasjon som han mener også fungerer godt, og det er Hjelp 113 som er utviklet for Norsk Luftambulanse. Fordelen med begge disse applikasjonene er at de oppgir din nøyaktige posisjon.

– Uansett om man er i en nødsituasjon ringer man 120. Det vil si at man har gått på grunn og det er fare for helse eller alvorlige miljøskader. Trikset er å kontakte Tjøme Radio ved å bruke VHF på kanal 16 eller ringe 120. Gjelder det liv og helse vil de velge den båten som kan gi raskest hjelp. Det er akkurat som å ringe en ambulanse, og staten håndterer, forklarer Falk-Pedersen.

Se video:

Powered by Labrador CMS