Se Røde Kors-båten i aksjon

En mann får hjerteinnfarkt og trenger førstehjelp. Røde Kors-båten er tilkalt. Bli med på øvelse med Røde Kors sin nye redningsbåt. Se video!

Publisert Sist oppdatert

Til ære for Båtlivs lesere arrangeres det en øvelse med den nye redningsbåten. Men først tar vi en tur ut på sjøen. Det blåser 10-13 sekundmeter. Olav Falk-Pedersen er lommekjent og vet nøyaktig hvor de største bølgene bygger seg opp med dagens vindretning.

– Nå skal du få se hvor fint den tar sjøen. Ta plass i stolen, sier han. Stolen er dempet, og vi kjører med god fart inn i sjøen. Sjøen kastes elegant til siden, og båten holder fortsatt fint 30 knop. Vi setter kurs mot en båt fra Skjærgårdstjenesten som skal ta del i øvelsen. Båtliv settes i land, og Røde Kors-båten forsvinner i horisonten.

– Vi har en mann med mulig hjerteinfarkt om bord, varsles det over VHF-en, og posisjonen oppgis. Røde-Kors-båten er på vei. 

– Nå kommer vi til å legge oss på siden, men hadde det vært en skarp operasjon hadde jeg først kjørt baugen inn så hjelpepersonalet kunne komme om bord raskt som mulig, sier Falk-Pedersen.

Det tar ikke lang tid før ambulansepersonell er om bord og mann med mulig hjerteinnfarkt tas over på båre og inn i båten.

– Hva er responstiden?

– Når vi ligger på basen er vi ute i løpet av om lag tre minutter. Motoren holdes på 55-60 grader for at vi skal komme raskt i gang, sier Falk-Pedersen.

Se video fra øvelsen: