Skal hente opp 150 båter

RYDDEAKSJON: Ryfylke Friluftsråd har satt seg som mål å hente opp 150 båter fra sjøen i år..
RYDDEAKSJON: Ryfylke Friluftsråd har satt seg som mål å hente opp 150 båter fra sjøen i år..

Stor ryddeaksjon i Ryfylke

Tidlig i mars hentet Ryfylke Friluftsråd opp seks sunkne båter i Galeivågen i Stavanger. Nå ønsker de tips om flere vrak.

Publisert

Båtmagasinet skrev nylig at det i fjor ble hentet opp 260 tonn med båtvrak i Indre Oslofjord, og at det antas å være toppen av isfjellet. I Ryfylke jobbes det nå aktivt med den samme problematikken.

- Takket være statlig tilskudd fra Miljødirektoratet har Ryfylke Friluftsråd over flere år jobbet med marin forsøpling og innhenting av vrakbåter langs kystlinjen vår, sier Kersti Kesper i Ryfylke Friluftsråd til Båtmagasinet.

- I 2021 har vi i Ryfylke Friluftsråd tett samarbeid med Ecofiber Recycling AS der vi med midler fra Handelens Miljøfond og Miljødirektoratet kan tilby gratis innhenting av vrakbåter opptil 50 fot eller tre tonn og levere til materialgjenvinning hos Ecofiber.

- Vi samarbeider i noen tilfeller også med dykkere, og får hentet opp båter som ligger på havbunnen og har sannsynligvis ligget der over flere år.

- Forsøplingsproblemet når de gjelder forlatte fritidsbåter, som ofte er under 15 meter og ikke registreringspliktig, er stort. Mengden med båter der eieren "ikke finnes" er enormt over hele landet, noe som igjen viser til at loven om registrering av fritidsbåter må endres til at alle båteiere er pliktige til å registrere båten sin, mener prosjektleder Kersti Kesper i Ryfylke Friluftsråd.