LETT BYTTE: Det stjeles vannscootere for millioner av kroner i Norge. Spesielt hytteområdene i den sørøstlige delen av landet er utsatt. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.

Det stjeles vannscootere for millioner

I områder med stor hyttetetthet i den sørøstlige delen av landet er tyverier av vannscootere et stort problem. Den nedslående statistikken viser at det de siste årene er stjålet vannscootere for over to og en halv million kroner i Norge.

Publisert Sist oppdatert

De siste tallene viser at halvparten av alle vannscootere som er forsvunnet i landet er stjålet i Vestfold og Telemark. Tall fra 2021 viser at av 44 tyverier på landsbasis ble 27 vannscootere hentet fra hytteområdene i den sørøstre delen. Den nedslående statistikken viser at det de siste årene er stjålet vannscootere for over to og en halv million kroner. Identiteten til en vannscooter er lett å fjerne. Det er en av grunnene til at politiet mener farkostene er attraktive å stjele og lette å omsette.

Grenland og Kragerø spesielt utsatt

– Det er spesielt Grenland og Kragerø-skjærgården som har vært utsatt, sier politiinspektør Annie Sandersen i Sør-Øst politidistrikt i en tidligere nyhetsartikkel på NRK Vestfold og Telemark. Eiere av attraktive vannscootere oppfordres til å sikre maksimalt, både med GPS søke- og gjenfinningssystemer-sporing og løsninger fra for eksempel Securmark. Såkalte mikromerker, som ikke er synlige, kan sprayes inn i motorrommet og senere spores med spesialutstyr. Tusenvis av merker blir sprayet på, og bare ett korn av disse er nok til å identifisere vannscooteren, sier Securmark.

Mistenkt i retten torsdag

Men lysglimt finnes også i en trist nyhet. Det ser nemlig ut til at lovens lange arm har fått has på en av scooterbandittene i regionen. Lokalavisen Kragerø Blad Vestmar skriver at en 31 åring er tiltalt for tyveri av vannscootere for flere hundre tusen. Etter siktelse skal han også stå bak tyverier av båter og motorer. Vannscooterne ble funnet hjemme hos mannen etter en ransaking. Torsdag skal han møte i Telemark Tingrett i Skien.