GJENFUNNET: En stjålet Yamarin 63 DC ble gjenfunnet i Tyskland takket være båtens Yamarin Q-system.

Svenske svindlere ble selv lurt

En svenskeid Yamarin 63 DC som ble solgt ut av landet uten at eieren fikk betaling er nå sporet opp takket være båtens innebygde tracker.

Bak svindelen står et skånsk båtfirma som har kontaktet båtselgere på blocket.se, en markedsplass som tilsvarer finn.no i Norge. De tilbød megling og salg. Skulle det ikke være mulig å finne en kjøper, lovet Malmø-bedriften å selv kjøpe båten.

Men i følge svensk Båtliv var hele opplegget svindel. Båtene forsvant uten at eierne fikk penger. Så langt omfatter saken en Finnmaster T8 og en T7, samt en Yamarin 63 DC, båter med en totalverdi på over to millioner kroner.

Nå er den siste av disse båtene lokalisert i Tyskland ved hjelp av Yamarin Q, et kontroll- og navigasjonssystem som også omfatter sporingselektronikk.

– Vi ble kontaktet av Larmtjänst (et selskap drevet av svenske forsikringsselskaper) angående en Yamarin 63DC som var stjålet fra en kunde, sier Christopher Sjöblom, administrerende direktør i Yamarin og Buster til Båtlivs nettsider.

Båten var helt ny og hadde aldri vært i bruk, men den hadde Yamarin Q som standardutstyr og var dermed permanent oppkoblet. Etter godkjennelse fra eier og på bakgrunn av en politianmeldelse kunne sporingen ta til. Båtens ferd til utlandet ble rekonstruert, og til slutt ble den lokalisert i Tyskland. Nå har tysk politi tatt beslag i båten, som forhåpentligvis kan returneres til den egentlige eieren.

På bakgrunn av en politianmeldelse som inkluderer skrognummer og motornummer er det mulig å ettersøke båter på denne måten i hele Schengen. Informasjon om tjuvgodset blir da lett tilgjengelig for politimyndigheter i landene som utgjør dette samarbeidsområdet.

Men ennå er to båter savnet, og hovedtipset for å slippe å havne i slike feller er følge Larmtjänst enkel: Levér aldri fra deg noe som helst før du har fått betalt og pengene er bekreftet på konto!