BESØKER OSLO: «Götheborg», verdens største havgående treskute besøker Oslo i slutten av juli.

Romantisk sommerbesøk i Oslo

«Götheborg» er en artig gjest fra 1700-tallet. I alle fall nesten!

Publisert Sist oppdatert

For treskuten er «kun» en kopi av en kopi av ostindiafareren «Götheborg», som ble sjøsatt i 1738 og som sank etter en grunnstøtning nær hjemmehavnen i 1745. Men med et mulig, svært forsiktig unntak for amerikanske USS «Constitution» (1794), som faktisk var under seil en kort tur i 2012, er det ingen virkelig gamle, havgående skuter igjen i verden. De fleste av de staselige skværriggerne som for eksempel seiler Tall Ships Races er stålskip fra 1900-tallet.

Basert på arkeologiske funn

Skal man oppleve et pust av 1700-tallet er «Götheborg» dermed et solid valg. Fartøyet er direkte basert på funnene som ble gjort under utgravingen av det originale skipet, og etter elleve års marinarkeologisk arbeid startet byggingen av kopien i 1995. Åtte år senere var skipet klart til å sjøsettes og hun er i dag verdens største, aktive havgående treskute.

Åpent skip

«Götheborg» har vært i Oslo to ganger tidligere, i 2013 og i 2015, og som ved tidligere besøk inviteres folk til å følge skipet med egne båter. «Götheborg» skyter salutt når hun nærmer seg kaiplass på Vippetangen rundt kl 12.30 torsdag 28. juli.

Både 29. juli og 30. juli kl 10-17 holder «Götheborg» åpent for omvisning. 31. juli er åpningstiden kl 10-12.30. Billettene koster 150 kroner for voksne og unge over 16 år og 75 kroner for de mellom 5-16 år, mens barn 0-4 år kommer inn gratis.

Dette er ifølge Oslo Havnevesen en del av det utvidede «Oslo havnelangs».

Videre til Asia

«Götheborg» forlot Gøteborg 8. juni og skal seile hele veien til Asia. Oslo er det siste skandinaviske stoppet på Asia Expedition 2022/2023, og det femte stoppet underveis på turen. Deretter seiler skipet over Nordsjøen, gjennom Kanalen og forbi Biscaya. «Götheborg» vil legge til ved en rekke havner i Middelhavet, og blir her over vinteren.

Våren 2023 seiler «Götheborg» inn Suezkanalen og setter så kursen mot Djibouti. Etter å ha krysset Det indiske hav vil hun ankomme India. Her begynner East Asia Tour, med besøk i Singapore, Vietnam, Hong Kong og Kina.

Mer info: https://www.gotheborg.se/