OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nautica Schizofrenia, HVA?

De kaller seg Nautica Schizofrenia og har medlemmer fra Kungälv på den svenske vestkysten til Alta i Nord-Norge. Hva det betyr, ja se det er ikke like godt å svare på. Men mange er de, og veldig godt synlige.

Publisert Sist oppdatert

Lars Jensen er skipper om bord i Nordykk. Et tidligere hjelmdykkerfartøy på 64 fot, med skrog i tre og overbygg i aluminium. For noen år siden fikk den stolte damen fra 1969 aluminiums dekk lagt oppå det originale teakdekket. Da var skipperen drittlei lekasjer og stadige vanndrypp i hodet.

Når datteren flyttet ut flyttet Jensen og kona Liv inn i båten for godt. Nå er den robuste skuta hjemmet året rundt, og har vært det i tretten år. Medlemskapet i foreningen med det merkelige navnet er en selvfølge. Nautica Schizofrenia er egentlig et annet ord for båtfanter, i følge Jensen, og uten at vi blir særlig klokere av det.

I påsken får de besøk av barnebarna, og når vi spør skipperen hvordan de liker å ha mormor og morfar som bor i båt, humrer Jensen i skjegget og sier at de kjenner jo ikke til noe annet, så for dem er det helt naturlig og flott.

Klubben består av 130 medlemmer, hvor en båt teller ett medlemskap. Alle ”medlemmene” består av tidligere bruksfartøyer i alle avskygninger av begrepet, og når vi møtte gjengen på Nord-Koster i Sverige, kunne vi se gamle skyssbåter, taubåter, dykkerfartøyer og en ombygd fjordbåt i tillegg til flere gamle stolte fiskefartøyer. Herlig!

-Vi har nesten ingen rene fritidsbåter som medlemmer, det er ikke vår stil liksom, sier Jenssen.

Tidligere la de seg også til i Strømstad, men med så stor trafikk og mange store båter blir det for trangt, derfor ble det stoppet utelatt på årets påsketur.

Jensen forteller at de hadde stopp på Rauer fort på turen ned, og forsvaret åpnet det gamle militære anlegget så medlemmene fikk en omvisning. På kvelden ble det kokt tradisjonell fiskesuppe i medbrakt kjempekjele på hjemmelaget stormkjøkken i gigaklassen. Båtliv fikk smake samme suppen i fjor, og vi skjønner godt hvorfor denne gjengen har det hyggelig sammen.