Balansegang på stram line

- Vi har jo balansert på en knivsegg med dette prosjektet. Enten ville vi lykkes eller mislykkes. Ingen mellomting, sier Jan Wanggaard, som i sommer brakte polarskipet «Maud» hjem til Norge.

Publisert Sist oppdatert

Ved inngangen til vinteren ligger «Maud» nå trygt fortøyd på Tofte helt ytterst på Hurum-landet. Hun hviler oppå lekteren «Jensen»s trygge skuldre. På Tofte vil båten for første gang siden 1930 være i andre omgivelser enn i isødet utenfor Cambridge Bay helt nord i Canada. Mens «Maud» tidligere har ligget nediset og forlatt, vil hun i vinter få et provisorisk hus over seg der hun skal stelles og pleies – for en gang i fremtiden å være trekkplasteret i et hus hvor den allsidige historien om polfareren Roald Amundsen skal fortelles.

Hjemkomsten til Vollen i Asker i sommer ble betagende formidlet som sakte-TV av NRK2 til hele Norge. Det ble en nasjonal begivenhet.

– Det var stort og spesielt. Det var en enorm opplevelse å komme inn Oslofjorden og bli møtt av en armada av båter. Det ga også en rørende assosiasjon til fortiden, for det er jo en tradisjon i Norge å ta i mot de som kommer fra havet. Det var overveldende, sier Jan Wanggaard.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS