Imponerende selvbygger-prosjekt

For alle som er interessert i klassiske motorbåter og motor-båtens historie i Norge, er RichardGustav B. Furuholmen den store guruen. I løpet av sine 57 aktive år som båtkonstruktør, fra1906 – 1963, tegnet han hele 2000 båter. Per Håkon Hatle i Kongsberg er fan av den storemesteren, og bygger nå sin egen Furuholmen-drøm: en sværing på 50 fot.

Publisert

Det er egentlig bygging og reparasjon av kirkeorgler han driver med og lever av. Men selvbyggeren Per Håkon Hatle er en allsidig begavelse. Hans båtinteresse skriver seg fra Møre, der bestefaren var både fisker, bonde og maskinist, og dessuten drev eget sagbruk. Unge Hatle ble dus med en gammel Bolinder og fikk være med en fetter på fiske. Senere seilte han som styrmann på Frohavet. Det var også på familiens gamle trakter at han kjøpte sin første båt, en vakker Bindalsfæring på 16 fot med to par årer. Senere gikk han også til anskaffelse av en kogg, som er bygget hos Skorgenes ved Molde i 1950. Begge disse har han fortsatt. Han er på sjøen med sine båter titt og ofte. Men helt fra guttedagene har han drømt om en stor Furuholmen motorbåt. Han hadde sett en slik oppe på Mørekysten.

Hatle er utdannet ved kunst- og håndverkslinjen i Voss. Først gikk han på smedlinjen, senere ble det tre. Et av hans første byggverk var en fiolin. Senere dro han til New York og bygde flygler ved den berømte Steinerfabrikken. Derfra var ikke spranget langt til orgler. Hjemme i stuen står det et vakkert eksemplar av hans selvbygde orgler.

Drømmen blir virkelighet

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS