DYRT: Det er dyrt å være fisker i høykostlandet Norge nå om dagen. Derfor er rekeprisen stiv på fiskemottaket på Hvasser. Men feriefolket skal ha ferske reker uansett. Illustrasjonsfoto: Amund Rich. Løken.
DYRT: Det er dyrt å være fisker i høykostlandet Norge nå om dagen. Derfor er rekeprisen stiv på fiskemottaket på Hvasser. Men feriefolket skal ha ferske reker uansett. Illustrasjonsfoto: Amund Rich. Løken.

Ikke bare drivstoffet som er rådyrt...

Noe av gleden med late feriedager i båten er å loffe innom småbyer og fiskemottak på jakt etter ferske reker. Ingenting er mer sommer enn ferske reker og et glass hvitt med dugg på en pen sommerkveld for anker eller i en trygg havn etter timer i «rom sjø».

Publisert Sist oppdatert

Men dette med glede er kanskje et tøyelig begrep i disse tid hvor drivstoffprisene kan drive en til vanvidd. Særlig hyggelig er kanskje heller ikke de stadig stigende prisene for overnatting i byenes gjestehavner? Den ene prisrekorden blir slått av den andre. Enkelt sagt, i år er dyrere enn noen gang.

Koste hva det koste vil....

Men uansett pris må vi unne oss et måltid med ferske reker. Nær sagt koste hva det koste vil. Da får vi heller redusere på noe annet.

En rask runde på telefonen til relevante utsalg i fra Tønsberg til Kristiansand forteller oss at de ferske rekene går unna som varmt hvetebrød, spesielt på en lørdag som denne midt i sommerens fellesferie.

Her er prislisten

Tønsberg Fisk og Delikatesse er billigst langs vestfoldkysten med sine 319 kroner for kiloen for reker som er fisket i Oslofjorden, men de ble fort utsolgt i dag. Brødrene Berggren i Sandefjord skal ha 398 kroner kiloen for sine, mens Georg Marius Larsen i Larvik må ha 379 kroner. Lengre sør, i Risør, opplyser fiskemottaket at dagens pris er 349 kroner. Arendal Fiskemottak har den desidert gledeligste meldingen, med «kun» 299 kroner kiloet. I fjor hadde vi hoppet i stolen av en sånn pris, men i år er det altså «billig». Reinhartsen i Kristiansand tilbyr de ferske godbitene for 339 kroner per kilo.

Prisrekord på Hvasser

Vi har selvsagt også vært innom populære Hvasser Reke og Fisk AS i Sandøsund på Tjøme, en havn som yrer av sommerturister nå om dagen. Her koster rekene faktisk 439 kroner for en skarve kilo, og det er 40 kroner mer enn for bare en uke siden. Vi leser i lokalavisen Øyene i dag at fiskemottaket har en forklaring på de skyhøye prisene.

-Vi håper så klart ikke at dette fortsetter å øke, men vi må bare følge markedet. Vi ønsker at fiskerne skal få riktig betalt og vi ønsker det beste rekene, sier Anders Eide til lokalavisen og legger til:

-Vi synes også at det er leit at prisene er så høye, men vi må nesten gjøre det slik for å støtte den norske næringen. Alle har hatt en ekstrem prisstigning dette året, sier han.

Men en neve ferske reker hører uansett sommeren til, mener vi. Det er bare å lukke øynene - og nyte late feriedager. Hverdagen kommer fort nok tilbake...