TIDENES STØRSTE: Video viser Bezos' 124 meter lange seilbåt, med kodenavn Y721, forlate Oceanco-verftet i Nederland, yachten er den største noensinne bygget i Holland.

Verdens rikeste sjøsatte yachten i skjul

Verdens rikeste mann ville demontere den historiske løftebroen «De Hef» for å sjøsette sin nye båt. Etter å ha møtt massiv motstand har Jeff Bezos nå funnet en annen vei.

Publisert Sist oppdatert

Høy fart

–Vi har aldri sett en båt bli transportert så raskt, sier Dutch Yachting om båtens snittfart på åtte knop gjennom kanalene.

Selv med fire broåpninger å forsere dekket seilskipet de 40 kilometerne fra verftet Oceanco til Greenport på kun tre timer.

Ved at mastene ble montert her i stedet for ved verftet unngikk Bezos å demontere den historiske «Den Hef» broen. Bezos er grunnlegger av netthandelsselskapet Amazon, og regnes for tiden som verdens rikeste mann.

Broen

Verftets søknad om å demontere broen resulterte tidligere i et PR-mareritt for Bezos. Etter massiv offentlig motstand, med trusler om å blant annet å kaste egg på skipet i det det passerte, samt underskriftskampanjer, ble søknaden om å fjerne broen til slutt avslått i juli.

Siden den tid har det vært uvisst hvordan skipet skulle komme seg til sjøs, og ingen informasjon eller bilder har kommet fra Oceanco, utypisk for slike prestisjeprosjekter.

HISTORISK: Broen fra 1927 står som ett ikon i Rotterdam.
HISTORISK: Broen fra 1927 står som ett ikon i Rotterdam.

Suspekt

Sist uke snek den største yachten som noensinne er bygget i Holland seg uanmeldt ut av verftet. Den fulgte deretter en lang og ulogisk rute, men en som unngikk «Den Hef» broen.

Yachtens hurtige og uanmeldte transport, kombinert med tidspunkt på døgnet, og den kronglete ruten, får flere kilder til å mene at Oceanco og Bezos, prøvde å holde sjøsettingen hemmelig.

Slik gikk det ikke, men med mastene allerede steppet i Greenhorn er i alle fall broen «Den Hef» inntakt. Og Besos' yacht med kodenavn Y721 klar til å seile på havet.