OGSÅ SOM BOBÅT: HOC kommer også som Explorer.
OGSÅ SOM BOBÅT: HOC kommer også som Explorer.

X-Yachts kjøper HOC

Dansk seilbåtprodusent kaster seg inn på motorbåtmarkedet med svensk oppkjøp.

Publisert Sist oppdatert

Danske X-Yachts er kjent for seilbåter med høy kvalitet, og har vært i drift siden 1979, og kan sies å være seilbåtenes svar på BMW. Motorbåter har de vært foruten. Fram til nå. I en pressemelding skriver X-Yachts at de nå har kjøpt svenske HOC Yachts. De skriver at de over en periode har vurdert å komme seg inn på markedet for motorbåter, og at valget falt på HOC Yachts.

To muligheter

– Vi hadde to muligheter, og det var å utvikle et eget motorbåtmerke for X-Yachts fra bunnen av, eller kjøpe oss inn på markedet med et produkt som tilfredsstiller vårt konsept, sier styreleder Ib Kunøe for X-Yachts i pressemeldingen. Han forteller videre at det har vært en lang prosess med overtakelsen av HOC Yachts, som de mener er i deres kjerneområde.

– Selv om jeg har et hjerte for seiling, må jeg innrømme at kombinasjonen av HOC og X-Yachts får meg over til motorbåter, fortsetter styrelederen.

To modeller

Båtkonseptet HOC startet med en seilbåttur. De svenske gründerne var ute med seilbåten i Stockholm-skjærgården og fikk en idé om å lage en helt ny båt. De ønsket å tenke ut nye løsninger, mer lik en bil. Resultatet ble altså HOC som X-Yachts nå har kjøpt.

HOC Yacht har fra før to modeller, og det er HOC Explorer og HOC Cruiser. Båtliv har tidligere prøvekjørt 33-foteren HOC 33 Cruiser, som ble beskrevet som morgendagens båtliv, med innovative løsninger i skrog og teknologi.

LES PRØVEKJØRINGEN: HOC 33 Cruiser

HOC Explorer og Cruiser ser ut til å ha alt markedet trenger i en motorbåt. Alt i alt topp moderne, akkurat som resten av X-Yachts-flåten, sier Kunøe, og trekker spesielt frem det han beskriver som spektakulær design, kompromissløs kvalitet og drivstofføkonomi.

– Vi er overbevist om at vår erfaring med motorbåtdesign vil være et stort bidrag til X-Yachts fremtidsrettede planer innen motorbåtsegmentet, sier Vilhelm Djurberg, medgründer av HOC Yachts.