Morgenstund ved Elgå.
Den sørsamiske innflytelsen er godt synlig. Her er kulturhuset i bygda.
Svein Valdal legger ut i sin Skipsplast.
Naturhavn.
Ponniene på Elgå.
Vårsleppp på fjellsjøen
Solnedgang.
Svein Valdal med sin Skipsplast.
Utsikten fra balkongen på Femund Fjellstue.
Vertsskapet på Femund Fjellstue- Rolf og Tone Eriksen.
De første båtene er sjøsatt i Elgå.
Ennå ikke sjøsatt.
Gammelt naust med trebåt.
Elgå brygge.
Reinsdyr ved Femunden. Foto: Femundfjellstue/ Canad.be
Tone og Rolf med den gamle trebåten de fikk fra enken etter en av samene i bygda.
Tage Elgåen setter båten på vannet for 2008-sesongen.
Vårsleppp på fjellsjøen

Vårsleppp på fjellsjøen

Når isen tiner våkner båtlivet til på den store innsjøen i fjellheimen .

Publisert Sist oppdatert

Stort bilde: En båt legger til bryggen ved Elgå i mai-solnedgang. foto: Ørjan K Hansen.

Kalenderen viser slutten av mai måned, og de siste isbitene har nylig sluppet taket på «fjellhavet», som de lokale omtaler innsjøen. Med sine 204 km² er Femunden Norges tredje største innsjø, men når det gjelder beliggenhet og skjønnhet er den absolutt blant de aller fremste. På alle kanter troner hvite melislignende fjelltopper, de høyeste rundt 1500 meter høye. Vi befinner oss i det lille tettstedet Elgå, som ligger helt ved enden av vei 221 og har rundt femti innbyggere.

Varierende sesongstart

Ved den store bryggen i Elgå møter vi Svein Valdal fra Haugen, som er på vei om bord i sin Skipsplast. Han har nylig sjøsatt båten, og forteller at sesongen som regel varer fra juni til august.

– Men det varierer, vi har opplevd sesongstart både  tidlig mai og et stykke ute i juni, forteller Valdal, før han legegr fra kai, og setter kursen nordover.

Noen meter lengre bort er Tage Elgåen i ferd med å sjøsette båten for sesongen. Han forteller at  den tidligere motorbegrensningen på 20 hk nå er opphevet. På spørsmål om mange har benyttet seg av muligheten for å ha større motor smiler han.

– Ja, nå som det er fritt frem er det vel de færreste som ikke ha større motor enn 20 hester.

Båtlivet på Femunden består av båtfolk som bruker båten til rene kose- og ferieturer i forskjellige typer båter, men også til fiske. Røye, sik og ørret er populære arter som det fiskes mye etter. Det finnes noen større utbygde havner med båtutleie, ellers er det meste av innsjøen urørt. Windsurfing er også populært, da det ofte er gode vindforhold på «fjorden».

Fjellstue med særegen båt

Et steinkast fra vannkanten ligger Femund Fjellstue, som eies og drives av Rolf og Tone Eriksen. I den store hagen foran det røde hovedbygget ligger en stripete trebåt med en ganske så spesiell historie.

– Båten er bygget av en reindriftsame, som brukte den til fiske i mange år. Da han døde tok enken over båten, og det var hun som ga den til oss, forteller Rolf. Femunden er nemlig hjemområdet til verdens sydligste reindriftsamer. Av de rundt 40 barna som går på skolen i bygda er halvparten av samisk opprinnelse.

– Og at en reinssame går i gang og bygger båt for å fiske er i seg selv ganske unikt, forteller Rolf.

Istedet for å ferie sjøsetting med jubel og champagne, ble det heller feiret høytidelig «landsetting» da båten ble plassert i hagen foran huset.

103-åring i fast rute

Femund Fjellstue er et flott utgangspunkt for kanoturer og turer med «Fæmund II» i sommerhalvåret. Hver sommer kommer flere store gruppe turister for å oppleve innsjøen.

– De fleste er faktisk utlendinger, forteller Rolf. Blant annet har de en gruppe belgere som kommer tilbake år etter år for å padle.

Om sommeren kjører den 103 år gamle jernbåten «Fæmund II» i fast rute mellom flere av havnene.

– Før tok den også med biler, men det er lenge siden nå. Likevel får vi stadig besøk av svensker med gamle kart som kommer  til brygga i  den tro at de fortsatt kan ta med bilen om bord, forteller Rolf Eriksen. «Fæmund II» er 82 fot langt og seks fot dyptgående.

Femunden ligger  i Sør-Trøndelag og Hedmark fylker. Den ligger 663 meter over havet og er 62 km lang. Største dyp er 131 meter.

Les mer:

www.femundfjellstue.no

www.femund.no

Vis større kart