1,2 millioner i julegave til vikingskip

Nissekona hadde mer enn småkaker i kurven da hun overrasket Stiftelsen Nytt Oseberskip.

Publisert Sist oppdatert

– Går det bra at jeg forstyrrer litt?

Kathrine Klevland har kledd seg ut som nissekona og har med seg en sjekk på 1,2 millioner kroner. Den ligger rullet i kurven sammen med noen julekaker.

Representantene for stiftelsen Nytt Osebergskip er midt i et intervju med Tønsbergs Blad om juleblomst som de får overrekt. De vet ikke at avisen også er med på å arrangere overraskelsen, og hva som ligger i kurven. Det blir akkurat som Klevland håper på. En skikkelig overraskelse.

NISSEGAVE: Nissekone Kathrine Klevland fra Gjensidigestiftelsen kunne dele ut årets julegave til (f.h) prosjektleder Eivind Luthen, byggeleder Jan Vogt Knutsen, styrerepresentant Knut Børge Heisel Knutsen og styreleder Einar Chr. ...
NISSEGAVE: Nissekone Kathrine Klevland fra Gjensidigestiftelsen kunne dele ut årets julegave til (f.h) prosjektleder Eivind Luthen, byggeleder Jan Vogt Knutsen, styrerepresentant Knut Børge Heisel Knutsen og styreleder Einar Chr. ...

– Vi kan gjerne høre hva du har å si, men det må bli litt seinere.  Ikke akkurat nå, sier styreleder Einar Chr. Erlingsen i stiftelsen høflig.

– Er du helt sikker? Hvis jeg har noe som du er glad for å få, hva sier du da? Mer enn småkaker, sier Klevland. Hun tar opp et lite manus, og forteller at hun har noe hun ønsker å gi entusiaster som Stiftelsen Nytt Osebergskip.

Oj, oj!

Jeg kommer fra noe som vil være med å støtte noe som heter Oseberg Kulturarv – fra funn til felles forståelse, fortsetter Klevland. Det begynner med det å gå opp for de andre hva dette egentlig dreier seg om.

KLÅSTADSKIPET: Rekonstruksjonen av Norges fjerde best bevarte vikingskip kan sees i Tønsberg i disse dager.
KLÅSTADSKIPET: Rekonstruksjonen av Norges fjerde best bevarte vikingskip kan sees i Tønsberg i disse dager.

– Da er det vel greit at jeg forstyrrer litt likevel, fortsetter Klevland og røper at hun kommer fra Gjensidigestiftelsen.

– Nei… oj, oj, oj, høres det rundt fra rommet, med latter.

– Nå ble jeg glad for at vi slapp deg inn, ler Erlingsen.

– Det ante meg det. Dette er den største julegaven i Vestfold fra Gjensidigestiftelsen. Jeg har med en sjekk, sier Kleveland.

– Nå blir jeg rørt, sier Knut Børge Heisel Knutsen, og har med seg resten av laget.

– Sjekken er på det dere har søkt om. Dere får 1,2 millioner kroner, sier Kleveland til stor jubel for representantene fra stiftelsen.

– Her ønsker dere at det skal gis opplæring i diverse håndverk, roing og seiling, vikingtidens matlaging samt gis en forståelse av norsk kultur gjennom håndfast tilgang til historiske gjenstander og aktiviteter, sier Kleveland.

Stor interesse

Etter å ha summet seg sier prosjektleder Eivind Luthen i stiftelsen at dette gir veldig trygghet for stiftelsens framtid.

– Vi gir 120 prosent. Dette er blitt av de mest sosiale steder av alle steder i Tønsberg. Her kommer det folk døgnet rundt, og alle nasjoner. Vi kom fram til at det har vært cirka 80 nasjoner innom, sier Luthen.

– Vi har et interessant prosjekt som vi ikke helt har turdt å gi klarsignal for. Og det er en stavkirkebygger som interesserer seg for gravkammere fra Osebergskipet. Han mener det har vært et grophus, et sted der man også driver med håndverk. Det hadde jo vært en drøm å få reist noe sånt her. Og bruke den nettopp til tekstilhåndverk. Og det er ganske stort, sånn cirka  12 kvadratmeter. Dette bygget vil i så fall representere Norges eldste bygning, sier Erlingsen.

Ville først søke 200.000 kroner

Han forteller at dette er første gang de søker Gjensidigestiftelsen.

– Vi jobbet litt med å finne noe som passet i deres policy. Tok kontakt i sommer for å høre om de hadde noe som passet for deres kriterier.

Vi prøver oss med 200.000 første året. Kanskje så mye som opptil en million. Vi var ekstra frekke og spurte om 1,2 millioner kroner, og så fikk vi det, sier Erlingsen

– Det er det største vi har fått, sier styrerepresentant Knut Børge Heisel.

– Jeg må si tusen hjertelig takk. Vi blir litt målløse. En fantastisk gave. Vi var litt på hæla i høst, økonomisk. Dette gir litt ro i sjelen og gir arbeidsro, fortsetter han.

Powered by Labrador CMS