VINTERSKADER: Mange båter ligger ute gjennom hele vinteren, ofte uten tilsyn eller å være låst eller sikret. Foto: Gjensidige.

Gjensidige utbetalte 140 millioner for båtskader

Gjensidige alene mottok i fjor 2600 meldinger om skader på fritidsbåter med utbetalinger på 140 millioner kroner.

Grunnstøtinger, påkjørsler og tyveri står for de fleste skadene på båt meldt til Gjensidige i 2022, fremgår det i en årsstatistikk fra kommunikasjonssjef Arne Voll i forsikringsselskapet.

2600 skademeldinger

Gjensidige alene mottok i hele fjor 2600 meldinger om skader på fritidsbåter med utbetalinger på 140 millioner kroner. Snitterstatningen på disse skadene er 50.000 kroner. Rundt 350 av disse skadene var tyveri av eller fra båt.

VINTERSKADER: Mange båter ligger ute gjennom hele vinteren, ofte uten tilsyn eller å være låst eller sikret. Foto: Gjensidige.

- Over halvparten av alle skadene kom fra båter som havarerte. Skadene domineres ellers av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen, sier Arne Voll. Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

Tar ikke ferie

Hvert år opplever flere hundre båteiere tyveri fra eller av båt. En påhengsmotorer har ekstrem høy verdi, også i utlandet og er blant favorittene til kjeltringene, sier Voll. Ofte er det organiserte bander som står bak og det meste av tyvegodset blir sendt ut av landet.

Sikret med en enkel knute

Selv om liten skjærgårdsjeep med motor kan koste flere hundre tusen kroner. Likevel ligger mange båter ute gjennom hele vinteren, ofte uten å være låst eller sikret. Ofte er det bare en liten knute som skiller verdier for flere hundre tusen kroner fra å bli stjålet. Det nytter heller ikke å ha tatt båten på land om den er vinterlagret på en usikret henger, som nesten skriker på å bli kjørt vekk.

Skadesesongen starter nå

- Ellers vet vi av erfaring at været blir villere og våtere, år for år, sier Voll. Han tenker da på storm og synkeskader. Så ber han deg huske på at frostskader på båter og motor ikke dekkes av forsikringen.