Plukkerekord av stillehavsøsters i 2021

Takket væres solid dugnadsinnsats ble 34.193 kilo av den knivskarpe fremmedarten langs kysten av Vestfold og Telemark fjernet i løpet av årets «plukkesesong».

Publisert Sist oppdatert

For tredje år på rad er det satt ny plukkerekord, og svært mange har bidratt i arbeidet med å fjerne tonnevis av fremmedarten som har en eksplosiv vekst langs kysten på Østlandet, opplyser Vest og Telemark fylkeskommune i en pressemelding.

- Stillehavsøstersen har dessverre kommet for å bli. Heldigvis ser vi at plukkingen har god effekt lokalt, og vi prioriterer plukking der de kan gjøre mest skade, som badestrender og i naturvernområder. Plukking og kartlegging av bestander vil forbli et kontinuerlig behov siden arten sprer seg svært raskt, sier prosjektleder for Østersdugnaden, Kristian Ingdal i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

- Denne dugnadsinnsatsen er imponerende, og både enkeltpersoner, familier, skoleklasser, lag/foreninger og organisasjoner bidrar. I tillegg til de 34 tonnene som er meldt inn på østersdugnaden.no, kommer alt som er plukket på private strender og andre områder som ikke er meldt inn til oss. Derfor er nok den reelle mengden østers som er fjernet enda større, tror Ingdal.

I all hovedsak blir all innsamlet østers i Østersdugnadens regi kompostert. Selv om stillehavsøsters er en attraktiv matressurs, er det en viss helserisiko forbundet med å spise arten. De som høster til egen bruk må derfor selv ta ansvar og nødvendige forholdsregler for å unngå å bli syke.

- Mattilsynet anbefaler at man ikke spiser selvplukkede østersskjell som ikke er testet for gifter, bakterier og virus. For blåskjell, har Mattilsynet et blåskjellvarsel. Det finnes ikke noe tilsvarende for østers. Østers spises ofte rå uten varmebehandling, og de kan inneholde virus som kan gi diarésykdom. Stillehavsøsters er derfor sikrest å spise når man kjøper det fra en seriøs, kommersiell aktør, forklarer Kristian Ingdal.