ESA: Norsk forbud er ulovlig
ESA: Norsk forbud er ulovlig

ESA: Norsk forbud er ulovlig

EFTAs overvåkningsorgan ESA har gitt Norge frist på to måneder på å svare om vannscooterforbudet.

Publisert Sist oppdatert

ESA mener de norske reglene er i strid med EØS-avtalen, skriver VG. Overvåkningsorganet har i dag sendt et formelt åpningsbrev til saken i Norge, og har flere innvendinger mot de norske reglene. I juni fikk Norge nye regler, der vannscootere fortsatt er ulovlig. ESA mener disse reglene er lite konsekvente, og skriver at bruk av vannscootere er forbudt i områder hvor bruk av fritidsbåter med motor er tillat. ESA påpeker også at forbudet gjelder i områder som ikke synes nødvendige ut fra miljøhensyn.

Norske myndigheter har fått en frist på to måneder på å svare på ESAs åpningsbrev. Fører ikke dette fram blir neste kritt at Norge eventuelt bringes inn for EFTA-domtsolen.

I november skal en sak med 15 vannscooteraksjonister opp i Telemark tingrett. De ble stoppet av politiet i sommer og nekter å vedta boten, Vannscooter-aksjonistene kjørte fra Arendal til Skien, og ble stanset ved slusa i Skien, der politiet ventet mannessterke. Til sammen kjørte de 14 vannscootere, og i spissen sto vannscooter-importør Carl Jacob Johansen. De var på tur til Dalen i Tokke da de ble stoppet. Politiet ga ordre om at turen skulle avsluttes i Skien, og presenterte en bot på 20.000 kroner til Johansen og 5000 kroner til de andre. Ettersom de nekter å vedta boten, skal saken avgjøres i retten.