UNIK: Hydrofoiler XE-1er nå til salgs også i Norge.
UNIK: Hydrofoiler XE-1er nå til salgs også i Norge.

Elektrisk vannsykkel med vinger

Hydrofoiler XE-1 er redskapet for den som er på jakt etter noe helt annerledes. Nå er den unike farkosten til salgs også i Norge.

Publisert

Manta5 Hydrofoiler XE-1 er utviklet på New Zealand og ble lansert på hjemmemarkedet i 2020 etter åtte års utviklingsarbeid i regi av oppfinner Guy Howard-Willis.

Den norske forhandleren beskriver Hydrofoiler som «halvt sykkel og halvt fly». Ved hjelp av karbonfiber-foiler eller vinger, vanntett elsykkelmotor med batteripakke og en spesiallaget 4-blads propell «flyr» Hydrofoiler over vannet i en topphastighet på 11 knop (21 km/t). Minimumshastigheten for at foilene skal bære er fem knop, og maksimal driftstid er inntil fire timer. Men da må brukeren være klar til å supplere med mye tråkking!

Farkosten veier 31 kilo inkludert et batteri på 882 wattimer og kan raskt demonteres for lettvint frakt. Styringselektronikken tilbyr en rekke assistansenivåer og brukeren kan dermed velge om turen skal være en hard treningsøkt eller bare for moro.

Guy Howard-Willis håper også at hydrofoilsykling en dag blir en olympisk gren. Det er nok litt i overkant å satse på. Ikke bare fordi OL har vokst til enorme dimensjoner også i antall øvelser, men like mye fordi Hydrofoiler XE-1 ikke akkurat blir noen billig fornøyelse. Prisen i Norge blir vel 100 000 kroner, det kan nok bremse litt på utbredelsen.