Freepower

KONKURS: Norske Freepower er konkurs. Her fra lanseringen av prototypen under Lydløs-festivalen i Arendal.
KONKURS: Norske Freepower er konkurs. Her fra lanseringen av prototypen under Lydløs-festivalen i Arendal.

Norsk elbåt-satsning konkurs

Det Tønsberg-baserte selskapet Freepower, som i 2020 presenterte en solcelledrevet elbåt bygget i aluminium, er slått konkurs, melder Tønsberg Blad.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 vant Freepower en gründerpris for konseptet, og interessen for innmaten i det konkursrammede selskapet skal allerede være stor, sier bobestyrer advokat Knut Skagen til Tønsberg Blad. Til avisen opplyser Skagen at selskapet fikk betalingsproblemer i august, men at banken valgte å sperre selskapets kontoer. Flere forsøk ble gjort for å redde bedriften, blant annet ved å hente inn mer kapital fra investorer. Det lyktes ikke og Freepower leverte inn oppbudsbegjæring den 7. september.

Bobestyreren anslår overfor Tønsberg Blad at verdiene i selskapet utgjør rundt en million kroner, og at gjelden er på 2 415 000 kroner.

Like etter konkursen skal det ifølge gründer og eier Carl Martin Bjurmalm ha kommet inn to ordrer på nye båter. Etter hva Båtmagasinet erfarer, hadde selskapet tre båter helt eller delvis ferdige da det gikk konkurs.

Etter at Carl Erik Bjurmalm startet utviklingen av den 23 fot store Freepower-modellen i Sverige, flyttet han virksomheten til Norge i 2019. Siden har selskapet hentet inn cirka syv millioner kroner gjennom såkalt «crowdfunding». Også det offentlige har ifølge Tønsberg Blad bidratt med rundt 700 000 kroner i tilskudd, og Innovasjon Norge har bidratt med midler og garantier.