Kinn-ordfører Ola Teigen åpner verdens første lynlader for båt ved å plugge i Evoy1

Verdens første lynlader åpnet i Florø

Onsdag ble det skrevet verdenshistorie i Florø. Nå kan du lade både elbåt og elbil samtidig på samme sted.

Publisert Sist oppdatert

Den historiske laderen er et samarbeid mellom Sogn og Fjordane Energi (SFE) og BKK. Evoy, Kinn kommune og Florø Hamn er med som partnere. Laderen gjør det mulig å lade både båt og bil lynraskt. Selskapene kjenner ikke tilsvarende lader noe annet sted i verden, melder BKK i en pressemelding.

Lynrask lader

Florø-laderen er unik og historisk på tre vis:

  • Verdens første lynlader for elbåt.
  • Verdens første kombinasjonslader for elbåt og elbil.
  • Norges første hurtiglader for elbåt.

Forskjell på en normal-, hurtig- og lynlader sier noe om hvor raskt du kan lade bil eller båt. Der vanlig lading hjemme kan ta timesvis, går en lynlader lynraskt. Lynladere har 150 kW effekt og oppover. Hurtigladere er mellom 40 og 150 kW. Florø-laderen har 150 kW effekt og kan brukes av alle med elbil eller elbåt via appen Bilkraft.

Legger til rette for nullutslippssamfunnet - Vi er stolte av å legge til rette for at folk i regionen kan velge klimavennlig. Området vårt er ikkje berre ein stor leverandør av fornybar energi til storsamfunnet, dette viser at vi også er i front på dei nye fornybare løysingane, sier Johannes Rauboti, konsernsjef i Sogn og Fjordane Energi (SFE) i pressemeldingen.

Bygger ladenett for elbåter

Laderen er likt eid mellom SFE og BKK. BKK ønsker å bli størst på elektrifisering i Norge, og satser på både landstrøm til skip og lading av båter gjennom sitt datterselskap Plug. Så langt har Plug offentliggjort at det skal bygges ladere i Florø, Aker Brygge og Bergen. - Vi i Plug skal bygge Nord-Europas første hurtigladernett for elbåter. Florø-laderen blir en viktig del av ladeleden langs kysten. Selv om det ennå ikke er mange elbåter på sjøen, så er det viktig å bygge laderne så bedrifter og båtfolk blir trygg på lademulighetene, sier Maria Bos, daglig leder i Plug. BKK er blant Norges største på hurtiglading til elbil.

Elbåtrevolusjon i Florø

Både SFE og BKK skryter av Florø-selskapet Evoy. Evoy har utviklet elektriske fremdriftssystem for båter, og leder an i elbåtrevolusjonen. Florø hadde ikke fått verdens første elbåtlynlader uten Evoy og gründer Leif Stavøstrand sitt brennende engasjement.

- En må jo klype seg i armen, det er ikke hver dag man får være med på verdenssensasjon! Jeg mener det er vanskelig og overdrive viktigheten av denne laderen, det er virkelig en fyrlykt som viser vei. Det kommer til å skape ringer i vannet verden rundt og ringen starter i Florø. Dette er bare en begynnelse for hurtig elbåtlading og kureringen av rekkeviddeangst. Vi gleder oss virkelig til fortsettelsen, sier en opprømt daglig leder i Evoy, Leif A. Stavøstrand.