Stor markering 25. juli:

Daglig leder i Flyte Siv Jensen, kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og nestleder i Høyre, Henrik Asheim deltar på markeringen av Verdensdagen for å forebygge drukning.

Verdensdagen for å forebygge drukning

Verdensdagen for å forbygge drukning markeres over hele verden 25. juli. I Norge arrangerer paraplyorganisasjonen Flyte sammen med sine medlemsorganisasjoner dagen på Langkaia i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne dagen ble opprettet av FN i 2021, og skal brukes til å rette oppmerksomheten mot drukningsforebygging og til å minnes de som har druknet. Verdens Helseorganisasjon (WHO) koordinerer arbeidet i FN-systemet og markerer dagen for internasjonalt. 

Verdensdagen mot drukning er et internasjonalt arrangement under FN.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og nestleder i Høyre Henrik Asheim holder innlegg og blir med på minnemarkeringen for de 89 som druknet i Norge i 2022. I tillegg omkom åtte norske statsborgere i drukningsulykker i utlandet. 

Drukningsforebyggede aktiviteter 

Norges Livredningsselskap og Tryg Forsikring vil arrangere drukningsforebyggede aktiviteter for hele familien, som livredningstest for voksne, livbøyekasting og hjerte- og lungeredning og hvordan en legger personer i stabilt sideleie. Også Den Norske Turistforening, Redningsselskapet, Bymiljøetaten i Oslo, Sjøpolitiet i Oslo og redningsdykkere fra Oslo Brann og Redning vil være til stede med aktiviteter.

«Du er ikke en fisk»

Tall fra Redningsselskapet viser at 45 mennesker har druknet I Norge så langt i år. Dette er åtte flere enn på samme tid i fjor. Det er flest menn som drukner, og den eldre garde er overrepresentert. Flyte ønsker en nasjonal nullvisjon og en handlingsplan for drukningsforebygging.

– Vi trenger en nullvisjon for drukningsulykker på samme måte som trafikkulykker. Dødstallene i trafikken har stupt siden 1990, men for drukningsulykker har tallene mer eller mindre vært stabile i samme tidsperiode. Det er ikke holdbart, sier Siv Jensen i Flyte, i en pressemelding.

Denne sommeren har Flyte lansert kampanjen «Du er ikke en fisk» for å minne folk på at det er smart å vise vannvett.

- Godt voksne menn er overrepresentert i drukningsstatistikken. Denne kampanjen skal minne deg på at selv om du kanskje er god til å kjøre båt, padle eller svømme, så er du ikke fisk, avslutter Siv Jensen.