ATTRAKSJON: Kong Harald fikk denne modellbåten i gave som 5-åring, og den blir nå utstilt i Oslofjordmuseet.

Kongens modellbåt i Oslofjordmuseet

11. og 12. februar blir Oslofjordmuseet i Vollen i Asker fylt av modellbåter. En av dem har tilhørt kong Harald.

Publisert Sist oppdatert

En av attraksjonene ved Oslofjordmuseets kommende modellbåtutstilling, er en motor-modellbåt som kong Harald sannsynligvis fikk som 5-åring i 1942 da han oppholdt seg i USA under den andre verdenskrigen.

Så båten på TV

– Vi ble oppmerksomme på båten da vi så et av NRKs programmer «Fra de kongelige samlinger». Der fant de en lekekasse, og oppi den lå det en motorbåt med en liten innenbordsmotor. Vi tok kontakt med Slottet og forhørte oss om vi kunne få låne båten og stille den ut på modellbåtutstillingen vår. Og det fikk vi, forteller en fornøyd Jon Aksel Aulie, som er museumslektor ved Oslofjordmuseet.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

KONGENS LEKEBÅT: Marianne Hylbak, registrar ved De kongelige samlinger viser frem modellbåten i NRKs TV-program.

Dermed blir kong Haralds lekebåt utstillingens store attraksjon; det er første gang båten vises frem i noen sammenheng.

– Ingen vet hvem kongen fikk båten av eller i hvilken anledning, men kanskje kjenner noen historien og vi får vite flere detaljer i løpet av utstillingen. Det hadde vært morsomt.

– Vi er også usikre på hva slags båt det er, men vi har fått hint om at det kan være byggesett-båt som fantes i Norge på den tiden. Dette kan det kanskje også være besøkende ved ustillingen som kan bekrefte eller avkrefte, sier Aulie.

Populær utstilling

Modellbåtutstillingen arrangeres i år for 4. gang, og utstillingen er en av museets aller mest populære arrangementer. Ventelig vil over 100 båter bli utstilt, og samlingen vil bestå av museets egne båter og båter innlevert av private eiere.

– Samlingen vil spenne fra enkle båter i plast til store, strøkne båter. Vi ønsker å vise et vidt spenn av modellbåter – både av seil- og motorbåter. Det vil også bli kjøring av båter i bassenget vårt under utstillingen, forteller museumslektoren.