Amfibie-båten Iguana Foiler

FOIL, FØTTER OG FART: Med nedsenkbare larveføtter, hevbare foiler og elektrisk utenbordsmotor fra norske Evoy er franske Iguana Foiler temmelig unik.

På sjø, land og i lufta med norsk el-motor

Franske Iguana Yachts, med base på kysten av Normandie, har siden 2011 laget amfibiebåter med nedsenkbare larveføtter. Nå lanseres den også i en versjon med, hold deg fast; elektrisk fremdrift og hydrofoil! Dette columbi-egget skal ha en toppfart på 30 knop.

Publisert

Iguana Foiler ble vist for publikum under Cannes Yachting Festival 2022 som ble arrangert i begynnelsen av september. Iguana Yachts begynte å utvikle systemet med larveføtter i 2008 og fikk samtidig patent. Den første båten, Iguana 24, ble lansert i 2011. Denne serien med mildt sagt multifunksjonelle farkoster er ifølge produsenten solgt i over 20 land siden lanseringen, og nå tar de konseptet ytterligere et steg videre.

FLYR: Når foilene senkes klatrer båten opp og flyr. Svenske Candela har også tatt i bruk denne teknologien på fritidsbåter.

Den bokstavelig talt grenseløse farkosten kan kjøres på sjøen som en konvensjonell, planende båt, men kan også kjøres på land takket være larveføttene som er integrert i skroget. Nå utstyres den også med foiler og elektrisk motor.

El og foiler

Ifølge det franske selskapet har de kunder som ønsker en eldrevet variant av amfibiebåten, og de har derfor utrustet den med en elektrisk utenbordsmotor på 300 hk fra den norske produsenten Evoy.

Produsenten lover at den ti meter lange båten kan oppnå 30 knop på eldrift, med en rekkevidde på opp til 50 nautiske mil. Denne relativt store rekkevidden med elektrisk fremdrift, skal bero på at båten har innebygde foiler som kan trekkes opp ved manøvrering i havn eller i dårlig vær.

FOILER: Foilene skal gi svært redusert energiforbruk og produsenten lover inntil 50 nautiske mil rekkevidde med elektrisk fremdrift.

Den elektriske utenbordsmotoren kommer fra det norske selskapet Evoy, som viste 300-hesteren i Cannes på en annen båt, nemlig Axopar 25.

Med lanseringen av Iguana Foiler har det franske selskapet kombinert mye ny teknologi som gjør at båten på nesten eventyrlig vis også kan fly i tillegg til å gå på sjø og land.