Tøffe politimenn spiser også is

P { margin-bottom: 0.21cm; }Båtliv møtte Thomas og Henrik politimenn i Sætre havn. De er innom for å ordne litt småting, og få seg en is.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en fin dag på jobb sier Thomas fra Follo Politikammer.

Å være på politibåt er et eget fagfelt. De er 12-14 folk som rullerer på de forskjellige båtene. Vi spør hva som er de vanligste episodene der det kreves at politiet griper inn.

– Båtfolk er stort sett flinke. Vår jobb er å sørge for at folk kjører fornuftig, og har flyteplagg om bord. Dessuten har vi fokus på fyllekjøring.

I Oslofjorden er det forskjellige regler i de forskjellige kommunene. Opplever dere at folk er bevisst på dette?

– Hovedregelen med 5 knop 150 meter fra land er de fleste klar over. Vi bruker ellers skjønn. Noen steder står skiltene med 5 knop litt for langt inn i buktene. Men vi er ikke ute etter å ta noen. Vi stoppet nettopp en båt som kanskje var i grenseland når det gjaldt avstand til land. Der var det barn om bord, og i stedet for bot, fikk de litt informasjon og en pose godteri. Da ble det pålegg fra politiet om å spise godteri. Det er like viktig å skape trivsel og gode holdninger som å slå ned på lovbrudd sier Thomas politimann.

Politiet har ellers laget en app for båtfolk i Indre Oslofjord som heter «Småbåtguiden». Denne er gratis og viser områdene med fartsbegrensninger. Foruten andre nyttige opplysninger om båtliv og sikkerhet.

Båtliv Sommertokt er inne i andre dag. I skrivende stund har vi lagt Sætre bak oss, og er på vei mot Horten. Du kan følge oss live her.

I Sætre fikk vi også besøk av redningsselskapet. Videoinnslaget nedenfor ble sendt direkte. Her er opptaket: