Båteiere tapte båtplasser

Kjent visesanger er blant 85 båteiere i Oslo som i retten har tapt båtpassene de har kjøpt.

Publisert

Foto: Båtplassene ligger ved Kongen Marina i Frognerkilen i Oslofjorden (arkivfoto Båtliv)

85 båteiere gikk til søksmål mot Christiania Roklubs heleide selskap Lahellegrunnen AS for å beholde båtplassene de kjøpte av Norhavn på midten av 2000-tallet. Nå har de tapt i Oslo tingrett.

Oslo tingrett frifinner Lahellegrunnen AS i hovedsøksmålet. I motsøksmålet er Norhavn Båtforening dømt til å betale erstatning til Lahellegrunnen AS med 433.477 kroner innen to uker. Til fradrag går eventuell betaling av landfeste for 2012 med inntil 600.000 kroner. I tillegg må hver av båteierne betale Lahellegrunnen AS erstatning med 5.160 kroner innen to uker, skriver Dagens Næringsliv.

Lasse Mikaelsen er nestleder i styret i Norhavn Båtforening, der 85 av båteierne stevnet roklubbens driftsselskap for å slippe å gi fra seg båtplassene.

Da han kjøpte plassen fra Norhavn for mer enn 100.000 kroner, var han sikker på at han hadde sikret seg et sted å ha båten til evig tid. Ifølge båtforeningen har førstegangskjøperne av plassene hatt en snittpris på rundt 150.000 kroner for plasser som har hatt en bredde på 3,5 til 4,0 meter. Senere skal plassene ha blitt omsatt for opptil 500.000 kroner i andrehåndsmarkedet.

Båteierne fikk et andelsbrev. Problemet var at de kjøpte uten å vite at Norhavn kun hadde avtale med roklubben om retten til å drive båthavnen til utgangen av 2011. Hva det økonomiske utfallet blir nå som båtforeningen har tapt eierrettighetene til båtplassene, er foreløpig usikkert, skriver Dagens Næringsliv.

Etter to voldgiftssaker mellom Norhavn og Lahellegrunnen, som resulterte i at Norhavn ikke fikk videreføre båthavnen, og to runder i en namsrettssak mellom båteierne og Lahellegrunnen, kom turen til Oslo tingrett, som behandlet tvisten over tre dager i juni. Nå har retten tatt stilling til hvem som kan hevde eierskap til de omtvistede båtplassene, og båteierne tapte saken.

Glad i båtlivet

Ole Paus er blant båteierne som har tapt båtplassen sin. Han betalte 180.000 kroner for båtplass i Oslo. Nå mister han den uten å erstatning.

- Dette er veldig leit og veldig sørgelig, sier Ole Paus til E24.

-Jeg hadde kjøpt en båtplass og trodde at jeg hadde den, og nå har jeg det ikke, sier Paus, som er synes det er trist å ha en slik kjennelse mot seg.

Paus sier at han ikke vil anke saken om båtplassen, som han kjøpte for 180.000 kroner for 15 år siden.

- Jeg og familien er glad i båtlivet. Det som er så ålreit med båten, er at den for oss er et bilde på det ukompliserte konkrete livet, og jeg har lyst til å beholde det forholdet til båten. Jeg vil ikke at dette ødelegger forholdet vårt til det å ha båt og leve et liv på sjøen. Derfor vil jeg ikke kommentere alt for mye om dette, sier Paus til E24.

Powered by Labrador CMS