MYE PLASS: Sea Ray 320 Sundancer.

Sea Ray til salgs

Brunswick vil selge Sea Ray, som er blant USAs eldste og mest anerkjente båtmerker.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding i går meddelte Brunswick at de vil selge ut Sea Ray i løpet første halvår 2018.

Sea Ray er blant Amerikas mest anerkjente motorbåtmerker med 39 modeller i størrelsen 19 fot til 65 fot. I fjor solgte Sea Ray i underkant av 2500 båter, og volumet ligger på samme nivå i år. Med en omsetning på 380 millioner dollar (ca tre milliarder kroner) har ikke Sea Ray vært lønnsom de siste årene, ifølge Boattest.

Brunswick kjøpte Sea Ray i 1986 for 350 millioner dollar. Den gangen bygget Sea Ray 28.000 båter i året. Nå er volumet altså under en tiendedel.

Flaggskipet Sea Ray Fly L650 Fly

Krevende

De siste 30 årene har vært krevende for båtbransjen, og særlig for produsenter av båter med innenbordsmotor. Ifølge Boattest holder mange produsenter det gående på en kombinasjon av livsstil og underbetalte arbeidere. I år 2000 ble det solgt 78.000 båter med hekkaggregat i USA, mens det i dag ligger rundt 20.000 båter, ifølge Boattest.

Utenbordsmotorer tar en stadig større del av båtmarkedet i USA så vel som Europa. I tillegg har Sea Ray fått tøff konkurranse fra foroverlente europeiske produsenter som Jeanneau, Beneteau, Bavaria Princess, Azimut, Sunseeker med flere.

I forbindelse med salget sier Brunswick at konsernet vil konsentrere seg mindre konjunkturfølsomme deler av båtbransjen, som utenbordsmotorer, service og teknologi. Selskapet understreker at de vil støtte oppunder Sea Ray gjennom hele salgsprosessen, og følge opp kundene som før.

Varemerke

Legendariske Sea Ray Sundancer fra 1980.

Sea Ray utgjør i dag en av 15 merker som utgjør Brunswick Boat Group, verdens største aktør innen fritidsbåtbransjen. Blant de mest kjente er Mercury oig Mercruiser. I Norden er Brunswick på eiersiden i Bella og Uttern. QuickSilver er et annet kjent merke her i landet fra Brunswick, og selskapet var tidligere på eiersiden i Askeladden.

­– Sea Ray er et ikonisk varemerke med et av de mest avanserte produksjonsanleggene i bransjen. Det danner et godt grunnlag for verdiskapning for nye eiere, sa Brunswick-sjef Mark Schwabero i forbindelse med kunngjøringen av salgsplanene.  I Norge er Giramar forhandler av Sea Ray.