Marena

Båtentusiasten Øivind Loven var konfransier på bransjetreffet Marena.

Båtbransjen vil satse på bruktbåt

Salg av brukte båter var sentralt tema da båtbransjen i går var samlet under samme tak i regi av Norboat.

Publisert Sist oppdatert

Store deler av båtbransjen fant torsdag veien til hotell Scandic, Fornebu, der Norboat hadde invitert til konferansen «Marena» for å drøfte fremtidsutsiktene.

I dagens usikre økonomiske tider ble bruktbåtmarkedet viet stor oppmerksomhet. Ifølge forretningsutvikler Terje Dahlgren i Finn ble det annonsert brukte båter til en verdi av 18 milliarder kroner i fjor på nettjenesten.

Jan Hugo Svendsen fra Bil i Nord fortalte at bilbransjen har satt salget av brukte biler i system med gode resultater. I fjor hadde Bodø-bedriften en fortjeneste på 25 millioner kroner fra bruktbilsalget, fortalte han, og delte suksessoppskriften med båtbransjen: Kjøp billigst mulig, selg dyrest mulig og sørg for fornøyde kunder, sa han.

I fjor ble det avertert 54 056 båter på Finn, og 90 prosent av dem var brukte båter, der hele 88 prosent av alle salgene ble gjort privat. Snittprisen på de brukte båtene var 317 570 kroner, opplyste Dahlgren.

Unge

Også meningsmålingsinstituttet Kantar kom med oppløftende signaler til bransjen: Det er stor interesse for båter i generasjonen født etter 1996. Hele 16 prosent av befolkningen har lyst til å prøve båtferie, mens kun syv prosent har vært på båtferie de siste tre årene. I befolkningen født etter 1980 er det en økende interesse for seilbåter, kunne Anders Hovde fra Kantar fortelle.

I en paneldebatt var det enighet blant bransjetopper om at alle ledd i bransjen må omstille seg i hele kjeden fra produsent til forhandler, verksted og opplag. Stikkordene var mer energieffektive skrog, kortere turer og lavere hastighet.

Det ble også delt ut en rekke priser utover kvelden, der Evoy fikk innovasjonsprisen, Kambo Marina fikk Blått Hav-prisen, Sleipner fikk utstyrsprisen, Bildøy Båt og Motor fikk rekrutteringsprisen, Frydenbø Boats fikk markedsføringsprisen, og Ertec ved Geir Søraker fikk Blå Ildsjel-prisen.

Er du på jakt etter brukt båt? Da vil vi anbefale Båtmagasinets nye Testguide. Her kan du søke i tusen båttester, og finne test av aktuelle båter på markedet.