Boot 2017

Marex gir gass

Nye Marex 310 Sun Cruiser vinner priser over hele Europa. Designer Espen Aalrud er svært involvert i produksjonen, og nå gir han full gass.

Publisert Sist oppdatert

Boot Düsseldorf

Designer Espen Aalrud er et eneste stort smil på Marex-standen på Boot. Lørdag ble Marex 310 Sun Cruiser kåret til powerboat of the year av europeiske båtjournalister, og nå står trofeet utstilt på standen på Boot.

– Å vinne denne prisen betyr svært mye for oss. De ansatte krones for tusenvis av timer som er lagt ned i å bygge båten. Forhandlerne får noe å skryte av i salget, og folk som søker på nett treffer en prisvinner, sier en opprømt Aalrud til Båtliv.

Forhandlere

Marex har vunnet priser også for tidligere modeller, man salget for den nye generasjonen båter gikk tregt i starten for fem-seks år siden. Nå strømmer publikum og kunder til standen fra alle kanter. Vi er på verdens største båtutstilling, og her summer det i skandinaviske språk, russisk, fransk, italiensk, nederlandsk og selvsagt tysk.

Overgangen mellom sol og regn er brå i båtbransjen, og nå skinner sola på Marex, som flyttet produksjonen fra Norge til Litauen for snart 20 år siden. 17 forhandlere fra Australia i øst til Spania i vest står i kø for å selge Marex-båtene. Snart står også kina for tur.

–      Vår sveitsiske forhandler bestilte nylig ti 310 Sun Cruiser, og vår danske forhandler bestilte seks. Vi klarer ikke å levere nok båter, sier Aalrud.

Kone

En velkledd svenske med elegant kone avbryter oss under intervjuet og spør om han kan få messerabatt om han kjøper en Sun Cruiser på Boot. – Nei, her gir vi ikke rabatt. Vi er utsolgt fra fabrikken til mars 2018, men kan kanskje ordne en båt via vår danske forhandler, svarer en tilbakelent Aalrud.

–      Hvor mange andre steder ser du designeren på standen, svarer han retorisk når vi spør om forklaringen på suksessen med den nye modellen. Sammen med broren Thomas vokste Espen opp med båter og båtproduksjon, og de overtok familiebedriften da faren døden. Espen har i mange tiår pratet båt med kunder, og lyttet til deres ønsker og tilbakemeldinger.

Nytt

Marex 310 Sun Cruiser er en ny generasjon som bygger på erfaringer med 550 solgte eksemplarer av forgjengeren. Dette er også hemmeligheten bak at Marex har klart å lage en kvalitetsbåt til omtrent samme pris som enklere fabrikkmodeller. – Vi har forbedret byggeprosessen hele tiden, slik at vi er blitt svært effektive, sier Aalrud.

Marex er i gang med å bygge et nytt produksjonsanlegg på 7000 kvadratmeter i Litauen. 150 ansatte er i sving med å bygge båter. – Windy har 130 ansatte, opplyser Aalrud med dårlig skjult stolthet. Men han gir seg ikke med det. I løpet av tre skal staben utvides til 250 medarbeidere.

- Hvordan definerer du merkevaren Marex?

– Praktiske familiebåter i størrelsen 30 til 40 fot, svarer designeren kontant.