Boot 2020

Båtsalget dabber av i Europa

Etter syv gode år med vekst i salget er båtbransjen litt mindre optimistisk, og det selges færre båter under 7,5 meter.

Publisert Sist oppdatert

Düsseldorf, Tyskland

I likhet med Norge har resten av Europa opplevd vekst i båtsalget i årene etter 2013. Tysk båtbransje omsatte i fjor for 2,16 milliarder euro (ca 20 milliarder kroner), og det var en vekst på tre prosent fra året før.

En tydelig trend i Europa er veksten i større båter. Særlig båter over 12 meter og katamaraner selger bra, ifølge det tyske båtbransjeforbundet. Katamaraner var tidligere stort sett å finne i Karibia og Middelhavet. Nå selges det katamaraner over hele Europa, også motordrevne katamaraner.

Mindre båter

Optimismen i bransjen er likevel ikke like stor i dag som for et par år siden. Den økonomiske veksten har dabbet av, og båtbransjen er særlig følsom for konjunkturer. I Tyskland sank salget i fjor av båter under 7,5 meter, men dette kan han særskilt forklaring: I 2012 opphevet myndighetene sertifikatkrav på motorer under 15 hestekrefter, noe som ga en sterk salgsvekst for små båter i påfølgende år.

Utstillingen Boot har rekordmange utstillere i år, og tyske båtbransjeforbund melder at økonomien i bransjen er sunn nå etter flere år med vekst i salget.  Båtliv gjennomførte nylig en større undersøkelse av økonomien i norsk båtbransje, som viser at også den norske bransjen har hatt vekst fra 2013 til 2018, men at lønnsomheten har vært fallende de siste årene. Også i Norge er det tegn til at veksten flatet ut i 2019.

Se oversikten over økonomien til 60 norske importører her (for abonnenter)

STØRRE: Det selges stadig flere båter over 12 meter. Foto Håkon Nissen-Lie.