Julegavetipset 7. desember:

KJEMPER FOR KRIGSSEILERNE: Jon Michelet prøver å gjøre opp for den urett som ble begått mot krigsseilerne.
KJEMPER FOR KRIGSSEILERNE: Jon Michelet prøver å gjøre opp for den urett som ble begått mot krigsseilerne.

Brennende skip!

Mester Michelet gir seg ikke. Heldigvis!

Publisert Sist oppdatert

Femte bind i den monumentale romanserien om «skogsmatrosen» Halvor Skramstad og hans opplevelser som krigsseiler har fått undertittelen «Brennende skip», og starter der forrige bind sluttet: I Normandie, ved landgangsstranden Omaha Beach.

I årets bok drar vi fra de blodige slagene som skulle avgjøre Europas fremtid, og videre til Stillehavet og kampen mot det japanske imperiet. Det hele blir observert og dokumentert av den nå 23 år gamle østerdølen, supplert av både filosoferende og hardtlevende skipskamerater, sitater fra fjern og nær og ikke minst den konstante drømmen om Muriel Shannon, langt der borte i Liverpool.

 

Jon Michelets fargerike og svært ordrike krigsseilerkrønike er en av tidenes norske boksuksesser. Og det er slett ikke uten grunn. Selv om det innimellom nok har gått nokså fort i svingene i skrivestuen på Larkollen, blir verket stående som «den store norske sjøromanen». At en fiktiv krigsseiler da får hovedrollen, er bare naturlig. Under begge verdenskrigene var norske sjøfolk sentrale, med store tap og liten heder i ettertid.

«Brennende skip» er trolig det siste bindet i romanserien som domineres av krig og våpenkamp. Avslutningen, som kommer til neste år, skal ta for seg det betente krigsseileroppgjøret. Den ellers godmodige kommunisten fra Østfold vil nok da sørge for fortjente ørefiker til både redere, fagforeninger og politikere.

Merk: De første bøkene i «En sjøens helt-serien» er kommet i pocket-utgaver, og serien finnes også som lydbøker.

PÅ SNEKKETUR: Båtliv ble med Jon Michelet på tur med snekka.
PÅ SNEKKETUR: Båtliv ble med Jon Michelet på tur med snekka.
Powered by Labrador CMS