Leder i Båtmagasinet 8 2020

SELVBYGD: Håvard Martinsen har vært med å hugge trærne og bygge «Victoria».
SELVBYGD: Håvard Martinsen har vært med å hugge trærne og bygge «Victoria».

Det fargerike båtlivet

Langs vår langstrakte kyst finnes det mye kunnskap og oppfinnsomhet som farger båtlivet.

Publisert Sist oppdatert

Vi traff ekteparet Jarl Ove Kvalsvik og Bodil Kopperstad på kaien i Bekkjarvik en solfylt onsdag formiddag i starten av juli. I disse koronatider hadde yrkesfisker Kvalsvik bygget om speedsjarken Selfa Arctic 35 til turbåt, og paret var på vei sørover på sommerferie. På det store akterdekket, som var strippet for fiskeutstyr, hadde de med seg sykler.

Ruten hadde gått fra Sævik ved Fosnavåg via Kalvåg, Værlandet, Fedje til Bergen. Hvor turen skulle gå videre var ikke helt bestemt. – Men vi må vel se etter makrell underveis. Dette er jo en fiskebåt, lo Jarl Ove Kvalsvik.

År etter år slår det oss hvilket mangfold båtlivet byr på. Ikke bare når det gjelder variert og vakker natur, men også menneskelig lidenskap og skaperkraft.

Ole Henrik Nissen-Lie

I fjor fortøyde vi baugen til berget på Svenner i havgapet utenfor Vestfold, og ved siden av oss lå en vakker trebåt og glinset i sola. Den 32 fot lange dorrysnekka med navnet «Victoria» sirlig og kjærlig utskåret på hyttesiden, rommet en uvanlig historie. Håvard Martinsen hadde vært med å bygge båten fra barnsben av. Han hadde vært med morfaren og hugge trærne som båten var bygget av. – Her lå jeg og klinka nagler i 12-års alderen, fortalte Martinsen, og banket i skutesiden med neven.

År etter år slår det oss hvilket mangfold båtlivet byr på. Ikke bare når det gjelder variert og vakker natur, men også menneskelig lidenskap og skaperkraft. Det bor veldig mye kunnskap og oppfinnsomhet i båtfolk langs hele kysten. Og humor! Roger Christensen hadde bygget om innredningen i sin Kragerø 26 i flott teak med materialer han hadde funnet på avfallsplasser der folk dumpet gamle dører. Vi traff ham i Risør på tur med eks-svogeren Bjørn Helge Kristiansen, som hadde døpt om den lave og drektige snekka til «slaveskipet Brede».

Også vi båtjournalister lar oss selvsagt imponere av flotte yachter fra den store verden, som hvert år stilles ut på Boot og Cannes Yachting Festival, men det er ikke denne rikmannsglamouren som gjør båtlivet så flott.

Det er alle menneskene som lever ut drømmene sine. Folk som våger å kaste loss med prosjekter som det krever både kunnskap og innsats å komme i havn med. Båtlivet består rett og slett av et fargerikt fellesskap av båter og mennesker.

Mange av oss tilhører fortsatt flokken av kystens farende fanter.