Førsteinntrykk: Zodiac Open 6.5 og Zodiac Pro 6.5

TO VERSJONER: Zodiac Open 6.5 og Zodiac Pro 6.5.
TO VERSJONER: Zodiac Open 6.5 og Zodiac Pro 6.5.

Tjømejeep i to versjoner

Franske Zodiac lanserer denne våren to ferske RIB-er basert på samme skrog. Den ene røffere, den andre med mer fokus på komfort.

Publisert Sist oppdatert

Zodiac er selve ikonet blant merkevarene i RIB-markedet. Så innarbeidet er den at navnet brukes som synonym for gummijoller eller RIB-er i deler av verden. Her hjemme har Zodiac hatt et solid grep om markedet i de største skjærgårdsområdene på Sør- og Østlandet. Etter en urolig periode og lite produktutvikling, har Zodiac nå tatt grep og lansert en rekke nye modeller. Denne våren kommer rykende ferske Zodiac Open 6.5 og Zodiac Pro 6.5.

Fordeler og ulemper

RIB, eller Rigid Inflatable Boat, er en hybrid mellom en vanlig planende V-bunnsbåt og en gummibåt. Vi støter stadig på forestillingen om at RIB-er har spesielt gode sjøegenskaper og tåle all verden. Vår erfaring er at RIB-enes egenskaper varierer like mye som på konvensjonelle båter. RIB-er har pongtong (gummitube) rundt skroget og ikke fribord. Det gjør båtene lave og der med enkle å bevege seg ut og inn av. De er også permanent fendret. Kombinasjonen av disse egenskapene gjør dem svært enkle å bruke som transportbåter til og fra for eksempel landsteder. De er takknemlige å legge fra seg mot andre båter uten å måtte styre med fendere, og i de fleste RIB-modeller er enkelt å bevege seg rundt på dekk. Som en allround bruksbåt til hyppige forflyttinger av folk og bagasje er RIB-konseptet etter vår mening nesten uslåelig. Men, den største ulempen med RIB-ene er at mye av dørkplassen som i konvensjonelle båter er maksimalt utnyttet til praktiske eller sosiale formål, er beslaglagt av pongtongen. Alle som har sett en RIB på land uten luft i «pølsa» vet hvor mye luft en RIB praktisk talt består av. Pongtongene har også begrenset levetid i forhold til resten av båten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS